Hur gott är inte kardemumma och apelsin ihop? Kakan är så smakrik, en explosion av smaker. Saftig och mycket god! Ha en fin dag!

How good are cardamom and orange together? The cake is so tasty, an explosion of flavors. Moist and very good! Have a nice day!


Orange Cardamom Crumb Cake


60 g butter, soft

1.5 dl light brown sugar

2 1/4 dl all purpose flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

3/4 tsp ground cardamom

1 large egg

1/4 dl sour cream

0.5 tsp vanilla extract

0.5 orange, zest and juice


Preheat your oven to 175 C. Line a 20 x 15 cm baking pan with parchment paper. 

Stir together the butter, sugar, flour, baking powder, salt and cardamom in a bowl. The mixture should be crumbly. Measure out 3/4 dl of the mixture and set aside.

To the remaining mixture add the wet ingredients and mix just until combined. Spread the batter into the pan, and top with the reserved crumbs. Bake for 25-30 minutes, until a toothpick comes out clean.



Apelsin Kardemumma Smulkaka


60 g smör, mjukt

1,5 dl ljust farinsocker

2 1/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

3/4 tsk mald kardemumma

1 stort ägg

1/4 dl gräddfil

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 apelsin, skal och saft


Värm ugnen till 175 C. Klä en ugnsform 20 x 15 cm med bakplåtspapper.

Rör ihop smör, socker, mjöl, bakpulver, salt och kardemumma i en skål. Blandningen ska vara smulig. Mät upp 3/4 dl av blandningen och ställ åt sidan.

Till den återstående blandningen tillsätt de våta ingredienserna och blanda bara tills det blandas. Bred ut smeten i formen och toppa med de reserverade smulorna. Grädda i 25-30 minuter, tills en tandpetare kommer ut ren.