Julen närmar sig och jag tycker att man kan baka med julsmaker redan nu. Pepparkakssmak passar bra nu på hösten och det är alltid bra att vara ute i god tid :) Ha en fin dag!

Christmas is approaching and I think you can bake with Christmas flavors now already. Gingerbread flavor goes well with fall and you can enjoy them to the fullest before Christmas. Have a good day!


Gingerbread Muffins


100 g dark syrup 

75 g butter

40 g whole milk

40 creme fraiche

60 g light brown sugar

1 egg, at room temperature

100 g all-purpose flour

3/4 tsp baking powder

1/4 tsp salt

1 tsp cinnamon

1 tsp cardamom

0.5 tsp ground orange peel

0.5 tsp cloves

0.5 tsp ginger

1/4 tsp nutmeg


Preheat the oven to 165°C. Grease and flour a small loaf pan.

In a saucepan, melt the syrup and butter. Once the mixture is melted, remove from the heat and add the milk and creme fraiche to cool the mixture down slightly. Add the sugar and then the egg and stir well. 

Add the flour, baking powder, salt, and spices. Stir together until well combined. Transfer the batter to the prepared pan. Bake for approx.  30 minutes, until a skewer inserted into the middle comes out clean. Remove from the oven and leave to cool in the pan.



Pepparkaksmuffins


100 g mörk sirap

75 g smör

40 g mjölk

40 st creme fraiche

60 g ljust farinsocker

1 ägg i rumstemperatur

100 g vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

0,5 tsk malet pomeransskal

0,5 tsk kryddnejlika

0,5 tsk ingefära

1/4 tsk muskotnöt


Värm ugnen till 165°C.

Smält sirap och smör i en kastrull. När smöret har smält, ta bort från värmen och tillsätt mjölk och creme fraiche för att kyla ner blandningen något. Tillsätt sockret och sedan ägget och rör om väl. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och kryddor. Rör ihop tills det är väl blandat. Häll smeten i muffinsformar. Grädda i ca.15 minuter. Låt svalna. Dekorera om du så vill.