En god kaffekaka med smak av kaffe! Verkligen så god och enkel att baka. Jag gillar enkla recept och jag skulle nog säga att nästan alla mina recept är okomplicerade :) Precis som jag, hihi!
A good coffee cake with the taste of coffee! Really so good and easy to bake. I like simple recipes and I would probably say that almost all my recipes are uncomplicated :) Just like me, hihi!
Espresso Coffee Cake
Cake
45 g butter, room temperature
1 1/4 dl light brown sugar
1 egg
0.5 dl creme fraiche
0.5 tsp vanilla extract
1 3/4 dl wheat flour
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
1 tbsp cold coffee
Filling
0.5 dl light brown sugar
1 tsp instant espresso powder
1 tsp cinnamon
Streusel
20 g butter
0.5 dl light brown sugar
0.5 dl wheat flour
0.5 tbsp ground espresso
one pinch of salt
Preheat oven to 175°C. Line a 20 cm x 12 cm baking pan with parchment paper.
Filling: Mix together the sugar, espresso and cinnamon in a small bowl and set aside.
Streusel: Pinch together all the ingredients to form crumbs and set aside.
Cake: Mix together the butter and sugar. Add the egg and mix well. Then add the creme fraiche and vanilla. Lastly stir in the flour, baking powder, salt and coffee until smooth. Pour half of the batter into the prepared pan. Sprinkle the filling on the batter, then pour the remaining batter on top. Sprinkle the streusel topping over the batter. Bake until golden brown, 25-30 minutes.
Espresso Kaffekaka
Kaka
45 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl ljust farinsocker
1 ägg
0,5 dl creme fraiche
0,5 tsk vaniljextrakt
1 3/4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
1 msk kallt kaffe
Fyllning:
0,5 dl ljust farinsocker
1 tsk snabb-espressopulver
1 tsk kanel
Streusel:
20 g smör
0,5 dl ljust farinsocker
0,5 dl vetemjöl
0,5 msk mald espresso
en nypa salt
Värm ugnen till 175°C. Klä en ugnsform 20 x 12 cm med bakplåtspapper.
Fyllning: Blanda ihop socker, espresso och kanel i en liten skål och ställ åt sidan.
Streusel: Nyp ihop alla ingredienser till smulor. Ställ åt sidan.
Kaka: Blanda ihop smör och socker. Tillsätt ägget och blanda väl. Tillsätt sedan creme fraiche och vanilj. Rör till sist ner mjöl, bakpulver, salt och kaffe till en slät smet. Häll hälften av smeten i den förberedda formen. Strö fyllningen på smeten och häll sedan resterande smet ovanpå. Strö på smulet på smeten. Grädda tills gyllenbrun, 25-30 minuter.
0 Comments