En smulkaka med en liten överraskning i mitten. Kakan innehåller en rand av kakao och socker och det gör faktiskt mycket till kakan. Fyllningen ger mycket smak även om det inte är en stor mängd. Denna borde du testa. Ha en fin dag!

A crumb cake with a little surprise in the middle. The cake contains a streak of cocoa and sugar and it actually adds a lot to the cake. The filling gives a lot of flavor even if it is not a large amount. You should try this one. Have a nice day!


Almond Streusel Cake with Cocoa Filling


Almond Streusel:

15 g butter, cold

15 g all-purpose flour

15 g almond flour

15 g sugar

one pinch of salt


Cake Batter:

60 g butter, soft

100 g light brown sugar

1 egg

1 tsp vanilla extract

100 g all-purpose flour

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 dl creme fraiche


Filling

7 g light brown sugar

7 g unsweetened cocoa powder


For the streusel, use your fingers to combine the butter with the dry ingredients, breaking it into small pieces. Put in the fridge while you prepare the batter.

For the batter, stir together the butter and the sugar until fluffy. Add the egg and vanilla. Add the flour, baking powder, salt and creme fraiche. Stir together the brown sugar and cocoa powder.

Transfer half of the batter into a springform pan that is lined with parchment paper. Top with the brown sugar-cocoa mixture. Top with the remaining batter. Lastly sprinkle on the streusel. Bake for 40-45 minutes, or until the top is golden and a skewer inserted in the center comes out clean. Let cool.



Mandel Smulkaka med Kakaofyllning


Mandelsmul:

15 g smör, kallt

15 g vetemjöl

15 g mandelmjöl

15 g socker

en nypa salt


Kaksmet:

60 g smör, mjukt

100 g ljust farinsocker

1 ägg

1 tsk vaniljextrakt

100 g vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 dl creme fraiche


Fyllning

7 g ljust farinsocker

7 g osötat kakaopulver


För smuldegen, använd fingrarna för att blanda smöret med de torra ingredienserna, bryt det i små bitar. Ställ in i kylen medan du förbereder smeten.

Till smeten, rör ihop smöret och sockret tills det blir fluffigt. Tillsätt ägget och vaniljen. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och creme fraiche. Rör ihop socker och kakaopulver.

Lägg över hälften av smeten i en springform som är klädd med bakplåtspapper. Toppa med farinsocker-kakaoblandningen. Toppa med resterande smet. Strö till sist på smulet. Grädda i 40-45 minuter, eller tills toppen är gyllene och en provsticka i mitten kommer ut rent. Låt svalna.