Almond Streusel Cake with Cocoa Filling
Almond Streusel:
15 g butter, cold
15 g all-purpose flour
15 g almond flour
15 g sugar
one pinch of salt
Cake Batter:
60 g butter, soft
100 g light brown sugar
1 egg
1 tsp vanilla extract
100 g all-purpose flour
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
0.5 dl creme fraiche
Filling
7 g light brown sugar
7 g unsweetened cocoa powder
For the streusel, use your fingers to combine the butter with the dry ingredients, breaking it into small pieces. Put in the fridge while you prepare the batter.
For the batter, stir together the butter and the sugar until fluffy. Add the egg and vanilla. Add the flour, baking powder, salt and creme fraiche. Stir together the brown sugar and cocoa powder.
Transfer half of the batter into a springform pan that is lined with parchment paper. Top with the brown sugar-cocoa mixture. Top with the remaining batter. Lastly sprinkle on the streusel. Bake for 40-45 minutes, or until the top is golden and a skewer inserted in the center comes out clean. Let cool.
Mandel Smulkaka med Kakaofyllning
Mandelsmul:
15 g smör, kallt
15 g vetemjöl
15 g mandelmjöl
15 g socker
en nypa salt
Kaksmet:
60 g smör, mjukt
100 g ljust farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt
100 g vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
0,5 dl creme fraiche
Fyllning
7 g ljust farinsocker
7 g osötat kakaopulver
För smuldegen, använd fingrarna för att blanda smöret med de torra ingredienserna, bryt det i små bitar. Ställ in i kylen medan du förbereder smeten.
Till smeten, rör ihop smöret och sockret tills det blir fluffigt. Tillsätt ägget och vaniljen. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och creme fraiche. Rör ihop socker och kakaopulver.
Lägg över hälften av smeten i en springform som är klädd med bakplåtspapper. Toppa med farinsocker-kakaoblandningen. Toppa med resterande smet. Strö till sist på smulet. Grädda i 40-45 minuter, eller tills toppen är gyllene och en provsticka i mitten kommer ut rent. Låt svalna.
0 Comments