Kaffe, kaffe, kaffe!!! Ett av det godaste som finns. Och tänk att jag först i vuxen ålder lärde mig att tycka om det. Nu finns det ingen återvändo :) Och att baka med kaffe är också trevligt och det blir så gott. Tänk dig saftiga muffins med smak av kaffe och som pricken på i:et toppad med ett kaffesmul. Så otroligt gott!

Coffee, coffee, coffee!!! One of the best there is. And to think that I only learned to like it in adulthood. Now there is no turning back :) And baking with coffee is also nice and it turns out so good. Imagine moist muffins with the flavor of coffee and topped with a coffee crumble. Heaven! So incredibly good!


Espresso Chocolate Crumb Muffins

7 pcs


50 g butter

3/4 dl light brown sugar

1 egg

0.5 dl creme fraiche

1 tbsp espresso or strong coffee

0.5 tsp vanilla

1.5 dl flour

0.5 tsp baking powder

1 tsp espresso powder

one pinch of salt

0.5 dl dark chocolate chunks


Espresso Crumb:

15 g butter, soft

2 tbsp light brown sugar

2 tbsp flour

one pinch of salt

1 tsp espresso powder


In a large bowl, add flour, baking powder, and salt. Whisk the dry mixture until all the ingredients are incorporated.

In a bowl, mix butter and sugar. Then add the egg and stir well. Add the creme fraiche, espresso and vanilla. Lastly stir in flour, baking powder, espresso powder, salt and chocolate. 

To make the crumbs, combine butter, sugar, flour, salt and espresso powder. Scoop the batter into muffin tins. Add streusel on top of each muffin. Bake at 200 °C for 5 minutes and  then at 175 C for 10 more minutes. Remove the muffins from the oven and allow them to cool.



Espresso Choklad Smulmuffins

7 st


50 g smör

3/4 dl ljust farinsocker

1 ägg

0,5 dl creme fraiche

1 msk espresso eller starkt kaffe

0,5 tsk vanilj

1,5 dl mjöl

0,5 tsk bakpulver

1 tsk espressopulver

en nypa salt

0,5 dl mörk chokladbitar


Espressosmul

15 g smör, mjukt

2 msk ljust farinsocker

2 msk mjöl

en nypa salt

1 tsk espressopulver


I en stor skål, tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Vispa den torra blandningen tills alla ingredienser är införlivade.

Blanda smör och socker i en skål. Tillsätt sedan ägget och rör om väl. Tillsätt creme fraiche, espresso och vanilj. Rör till sist ner mjöl, bakpulver, espressopulver, salt och choklad. För att göra smulet, kombinera smör, socker, mjöl, salt och espressopulver tills smulor bildas.. Häll smeten i muffinsformar. Lägg smulet ovanpå varje muffins.Grädda i 200 °C i 5 minuter och sedan i 175 C i ytterligare 10 minuter. Ta ut muffinsen från ugnen och låt dem svalna.