Creme Fraiche Cake
65 g butter, soft
3/4 dl light brown sugar
1 large egg
1 tsp vanilla extract
50 g creme fraiche
1 1/4 dl all purpose flour
1 tbsp cornstarch
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
Crumbs:
15 g butter
2 tbsp sugar
2 tbsp flour
1/4 tsp cardamom
In a bowl combine the ingredients for the crumbs until small crumbs form. Set aside.
Preheat oven to 175 C degrees. Line a baking pan with parchment paper. Stir together the butter and sugar until creamy. Add the egg, vanilla and creme fraiche. Then add the dry ingredients. Stir until smooth. Pour the batter into the prepared pan and top with the crumbs. Bake for approx. 20 minutes or until the top is golden brown and a tooth pick comes up mostly clean with a few crumbs. Allow the cake to cool.
Kaka med Creme Fraiche
65 g smör, mjukt
3/4 dl ljust farinsocker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
50 g creme fraiche
1 1/4 dl vetemjöl
1 msk majsstärkelse
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
Smul:
15 g smör
2 msk socker
2 msk mjöl
1/4 tsk kardemumma
Blanda ingredienserna till smulet i en skål tills det bildas små smulor. Ställ åt sidan.
Värm ugnen till 175 C grader. Klä en bakform med bakplåtspapper. Rör ihop smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt ägg, vanilj och creme fraiche. Tillsätt sedan de torra ingredienserna. Rör tills det är slätt. Häll smeten i den förberedda formen och toppa med smulorna. Grädda i ca. 20 minuter eller tills toppen är gyllenbrun och en tandpetare kommer upp mestadels ren med några smulor. Låt kakan svalna.
0 Comments