En mjuk kaka med smak av vanilj och kardemumma. Creme fraiche gör kakan så saftig och god. Enkelt och gott, det är min melodi :) Ha en fin dag!

A soft cake with a flavor of vanilla and cardamom. Creme fraiche makes the cake so moist and delicious. Simple and delicious, that's my melody :) Have a nice day!


Creme Fraiche Cake


65 g butter, soft

3/4 dl light brown sugar

1 large egg

1 tsp vanilla extract

50 g creme fraiche

1 1/4 dl all purpose flour

1 tbsp cornstarch

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt


Crumbs:

15 g butter

2 tbsp sugar

2 tbsp flour

1/4 tsp cardamom


In a bowl combine the ingredients for the crumbs until small crumbs form. Set aside. 

Preheat oven to 175 C degrees. Line a baking pan with parchment paper. Stir together the butter and sugar until creamy. Add the egg, vanilla and creme fraiche. Then add the dry ingredients. Stir until smooth. Pour the batter into the prepared pan and top with the crumbs. Bake for approx. 20 minutes or until the top is golden brown and a tooth pick comes up mostly clean with a few crumbs. Allow the cake to cool. 



Kaka med Creme Fraiche


65 g smör, mjukt

3/4 dl ljust farinsocker

1 stort ägg

1 tsk vaniljextrakt

50 g creme fraiche

1 1/4 dl vetemjöl

1 msk majsstärkelse

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Smul:

15 g smör

2 msk socker

2 msk mjöl

1/4 tsk kardemumma


Blanda ingredienserna till smulet i en skål tills det bildas små smulor. Ställ åt sidan.

Värm ugnen till 175 C grader. Klä en bakform med bakplåtspapper. Rör ihop smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt ägg, vanilj och creme fraiche. Tillsätt sedan de torra ingredienserna. Rör tills det är slätt. Häll smeten i den förberedda formen och toppa med smulorna. Grädda i ca. 20 minuter eller tills toppen är gyllenbrun och en tandpetare kommer upp mestadels ren med några smulor. Låt kakan svalna.