I detta bakverk kan du använda din favorit sylt eller den du har hemma. Jag använde jordgubbssylt och det blev fräscht och gott. Fyllningen innehåller citron, vilket också ger en fräsch smak till den annars söta och krämiga fyllningen.

In this pastry, you can use your favorite jam or the one you have at home. I used strawberry jam and it turned out fresh and tasty. The filling contains lemon, which also gives a fresh taste to the otherwise sweet and creamy filling. 


Creamy Jam Squares


Crust and Crumbs:

70 g butter, softened

1.5 dl flour

1 1/4 dl oats

3/4 dl light brown sugar

1/4 tsp cinnamon

one pinch of salt


Filling:

75 g cream cheese, softened

130 g sweetened condensed milk

1 tbsp lemon juice

1/4 tsp vanilla extract

0.5 tbsp cornstarch

1 dl jam


Preheat oven to 175 degrees C. Line a 20 cm x. 18 cm baking pan with parchment paper.

In a bowl, mix the butter, flour, oats, sugar, cinnamon a pinch of salt until crumbs form. Set aside 1 dl. Press the remaining mixture into the prepared pan. Bake for 10 minutes, until golden. Set aside.

In a bowl, stir cream cheese, condensed milk, lemon juice, vanilla extract and cornstarch until smooth. Spread over the baked crust. Evenly distribute the jam over the filling. Top with the remaining crumbs. Bake for 20-30 minutes, until golden. Let cool. Store in the fridge.



Krämiga Syltrutor


Botten och Smulor:

70 g smör, mjukt

1,5 dl mjöl

1 1/4 dl havregryn

3/4 dl ljust farinsocker

1/4 tsk kanel

en nypa salt


Fyllning:

75 g färskost, mjuk

130 g sötad kondenserad mjölk

1 msk citronsaft

1/4 tsk vaniljextrakt

0,5 msk majsstärkelse

1 dl sylt


Värm ugnen till 175 grader C. Klä en 20 cm x. 18 cm bakform med bakplåtspapper.

I en skål, blanda smör, mjöl, havregryn, socker, kanel och salt tills det bildas smulor. Ställ 1 dl av blandningen åt sidan. Tryck ut den återstående blandningen i bakformen. Grädda i 10 minuter, tills de är gyllene. Ställ åt sidan.

I en skål, blanda färskost, kondenserad mjölk, citronsaft, vaniljextrakt och majsstärkelse tills det är slätt. Bred ut över den bakade botten. Klicka ut sylt jämnt över fyllningen. Toppa med resterande smulor. Grädda i 20-30 minuter, tills de är gyllene. Låt svalna. Förvara i kylen.