Nu när jordgubbarna har ett bra pris och är smakrika och söta kan du baka dessa krämiga jordgubbs-cheesecakerutor. Enkla och så goda. Har du inte jordgubbar då kan man baka med andra bär, som t.ex blåbär eller hallon. Mums!

Now that the strawberries are at a good price and are flavorful and sweet, you can bake these creamy strawberry cheesecake squares. Simple and so good. If you don't have strawberries, you can bake with other berries, such as blueberries or raspberries. Yum!

Strawberry Cheesecake Crumb Squares


Crust & Crumbs

75 g butter

2.5 dl flour

3/4 dl sugar

1/4 tsp baking powder 

one pinch of salt


Cheesecake Layer

75 g cream cheese

2 tbsp quark

2 tbsp sugar

0.5 egg

0.5 tsp vanilla extract


Strawberry Filling

150 g fresh strawberries, thinly sliced

1/4 dl sugar

0.5 tsp cornstarch


Preheat oven to 175 degrees C. Line a baking pan, 20 cm x 18 cm, with parchment paper and set aside. In a bowl mix the butter, flour, sugar, baking powder and salt by hand until you have a mixture of crumbs the size of peas. Take a little more than half of the crumbs and press into the prepared baking pan. Bake in the oven for 10 minutes.

Cream cheese filling: Stir together cream cheese, quark, sugar, egg, and vanilla and mix until smooth.

Strawberry filling: Toss the sliced strawberries with sugar and cornstarch in a bowl. 

Spread the cream cheese mixture evenly over the top of the crust. Put  the strawberries evenly over the top of the filling. Take the rest of the crust mixture and crumble evenly over the strawberries. Bake in the oven for 20-25 minutes until lightly browned. Remove from the oven and let the cake cool before cutting into squares. 




Jordgubb-Cheesecake Smulrutor


Botten & Smulor

75 g smör

2,5 dl mjöl

3/4 dl socker

1/4 tsk bakpulver

en nypa salt


Cheesecakefyllning

75 g färskost

2 msk kvarg

2 msk socker

0,5 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt


Jordgubbsfyllning

150 g färska jordgubbar, tunt skivade

1/4 dl socker

0,5 tsk majsstärkelse


Värm ugnen till 175 grader C. Klä en ugnsform, 20 cm x 18 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Blanda i en skål smör, mjöl, socker, bakpulver och salt för hand tills du har en blandning av smulor i storleken av ärtor. Ta lite mer än hälften av smulorna och tryck ut i den förberedda bakformen. Grädda i ugnen i 10 minuter.

Cheesecakefyllning: Rör ihop färskost, kvarg, socker, ägg och vanilj och blanda till en slät smet.

Jordgubbsfyllning: Blanda de skivade jordgubbarna med socker och majsstärkelse i en skål.

Fördela färskostblandningen jämnt över botten. Toppa med  jordgubbarna. Smula resterande smulbandning ämnt över jordgubbarna. Grädda i ugnen i 20-25 minuter tills de fått lite färg. Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna innan den skärs i rutor.