Creamy Lemon Blueberry Cake
50 g butter, melted
1 dl light brown sugar
1 egg
0.5 tsp vanilla extract
0.5 lemon, zest
1.5 dl all-purpose flour
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
Lemon Cream
80 g cream cheese, room temp.
1 tbsp lemon curd
blueberroies
Preheat the oven to 175 C and line a round springform pan, 14 cm with parchment paper. In a bowl stir together the butter and sugar. Then add the egg, vanilla, lemon zest, and mix to combine. Add the dry ingredients and mix until smooth. Spread the thick batter in an even layer in the bottom of the springform pan.
Stir together the cream cheese and lemon curd until smooth. Pour the mixture on top of the batter and spread it evenly, but not all the way to the edges. Top with blueberries. Bake for 25-30 minutes. Allow the cake to cool and then put it in the refrigerator and chill for about 2 hours.
Krämig Citron-Blåbärskaka
50 g smör, smält
1 dl ljust farinsocker
1 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
0,5 citron, skal
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
Citronkräm
80 g färskost, rumstemp.
1 msk lemoncurd
blåbär
Värm ugnen till 175 C och klä en rund springform, ca 14 cm, med bakplåtspapper. Rör ihop smör och socker i en skål. Tillsätt sedan ägget, vaniljen, citronskalet och blanda ihop. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda tills det är slätt. Bred ut den tjocka smeten i ett jämnt lager i botten av springformen.
Rör ihop färskost och lemoncurd till en slät smet. Häll blandningen ovanpå smeten och fördela den jämnt, men inte ända ut till kanterna. Toppa med blåbär. Grädda i 25-30 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen och svalna i ca 2 timmar.
0 Comments