En god och fluffig kaka med smak av lönnsirap. Jag tycker att smaken påminner om en glaserad donits. Denna kaka håller sig saftig flera dagar och smaken intensifieras följande dag. Mycket god, faktiskt!

A tasty and fluffy cake with the taste of maple syrup. I think the flavor is reminiscent of a glazed doughnut. This cake stays moist for several days and the flavor intensifies the following day. Very good indeed!


Maple Syrup Cake 


50 g butter, at room temperature 

20 ml oil

0.5 dl pure maple syrup 

0.5 dl light brown sugar 

1 large egg

0.5 tsp vanilla extract

2 1/4 dl plain flour 

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

70 g Greek yogurt


For the icing:

maple syrup 

water

icing sugar


Preheat the oven to 175 C. Butter and flour a bundt cake pan. 

Beat the butter, oil, maple syrup and sugar together until light and fluffy. Add the egg and vanilla. Then add the flour, baking powder, and salt together with the yogurt. Spoon the batter into the prepared pan. Bake in the oven for approx. 25 minutes until risen and a toothpick inserted in the centre comes out clean. Let cool in the pan for about 10 minutes. 



Lönnsirapskaka


50 g smör, i rumstemperatur

20 ml olja

0,5 dl ren lönnsirap

0,5 dl ljust farinsocker

1 stort ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

2 1/4 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

70 g grekisk yoghurt


För glasyren:

lönnsirap

vatten

florsocker


Värm ugnen till 175 C. Smörj och mjöla en kakform. Vispa ihop smör, olja, lönnsirap och socker tills det blir ljust och pösigt. Tillsätt ägget och vaniljen. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt tillsammans med yoghurten. Häll smeten i den förberedda kakformen. Grädda i ugnen i ca. 25 minuter. Låt svalna i formen i ca 10 minuter.