Gillar du choklad och gillar du cookies? Ja, då är dessa för dig. Dessa innehåller mörk choklad och espressopulver som går att utesluta, men kaffet fördjupar smaken av choklad. Dessa kommer stilla ditt sötsug. En stark kopp kaffe till passar perfekt till.

Do you like chocolate and do you like cookies? Yes, then these are for you. These contain dark chocolate and espresso powder which can be omitted, but the coffee deepens the taste of chocolate. These will satisfy your sweet tooth. A strong cup of coffee goes perfectly with these.



Espresso Brownie Cookies

11 pcs


150 g dark chocolate, roughly chopped

30 g butter

100 g light brown sugar

1 medium egg

20 g all-purpose flour

0.5 tbsp ground instant espresso powder

1/4 tsp baking powder

1/4 tsp salt

flaked salt, for sprinkling


Melt the chocolate and butter until melted and smooth. Set aside. 


Stir together the light brown sugar and egg until fluffy. Add the melted and slightly cooled chocolate-butter mixture. Stir until well incorporated. Add the flour, espresso powder, baking powder and salt. Stir until smooth. The dough should not be firm, but more fluid. Refrigerate the dough for 15-30 minutes.


Heat the oven to 175 C. Line baking trays with parchment paper.

Using a cookie scoop, scoop the dough out and into evenly sized dough balls. Tap the baking trays three times against the kitchen bench, to slightly flatten and spread the cookies. Sprinkle over a little  flaked salt.


Bake the cookies for about 10 minutes. After 5 minutes, open the oven door and rotate the tray halfway around. Tap the tray against the oven rack to flatten and crinkle the cookies. Close the oven door and bake the cookies for another 2 minutes. Do the same procedure again, open the oven door again and tap the tray against the oven rack to re-crinkle the cookies further. Then bake until done, about 2-3 minutes. They should be just firm around the edges. Remove from the oven and let the cakes cool on the trays.



Espresso Brownie Cookies

11 st


150 g mörk choklad, grovt hackad

30 g smör

100 g ljust farinsocker

1 medelstort ägg

20 g vetemjöl

0,5 msk malet snabb-espressopulver

1/4 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

flingsalt, för att strö över


Smält chokladen och smöret tills det smält och slätt. Ställ åt sidan.


Rör ihop det ljusa farinsockret och ägget tills det är fluffigt. Tillsätt den smälta och något avsvalnade choklad-smörblandningen. Rör om tills det är välblandat. Tillsätt mjöl, espressopulver, bakpulver och salt. Rör om tills det är slätt. Smeten ska inte vara fast utan mer flytande. Kyl degen i 15-30 minuter.


Värm ugnen till 175 C. Klä plåtar med bakplåtspapper. Använd en kexskopa för att göra jämnstora bollar. Lämna utrymme mellan kexen. Knacka bakplåtarna några gånger mot köksbänken för att platta till lite och sprida ut kakorna. Strö över lite flingsalt.


Grädda kexen i ca 10 minuter. Efter 5 minuter öppnar du ugnsluckan och roterar plåten halvvägs. Knacka plåten mot ugnsgallret för att platta till och skrynkla kexen. Stäng ugnsluckan och baka kexen ytterligare i 2 minuter. Gör samma procedur igen, öppnar ugnsluckan igen och knacka plåten mot ugnsgallret för att åter skrynkla kakorna ytterligare. Grädda sedan tills de är klara, ca 2-3 minuter. De ska vara precis fasta runt kanterna. Ta ut ur ugnen och låt kakorna svalna på plåtarna.