Chocolate Fudge Cake
85 g butter, softened
1 1/4 dl light brown sugar
2 eggs
0.5 dl creme fraiche
0.5 tsp vanilla extract
1 dl all-purpose flour
1 dl cocoa powder
0.5 tsp baking powder
1/8 tsp salt
For the frosting:
1 dl heavy cream
1 dl dark chocolate, chopped
2.5 tbsp cocoa powder
Heat the oven to 175 C degrees.
In a bowl stir together the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs, one at a time. Stir well. Then add the creme fraiche, and vanilla. Add the flour, cocoa powder, baking powder and salt. Stir until combined. Spread the batter into a baking pan lined with parchment paper. Bake for 25-30 minutes, until a toothpick inserted in the center comes out clean, with moist crumbs. Let the cake cool to room temperature.
For the frosting, heat the cream in a small pan over low heat, do not let come to a boil. Remove from the stove. Add the chocolate. Let sit for 5 minutes, or until all the chocolate is melted, then stir until smooth. Sift in the cocoa and stir until smooth. Using a spatula spread the frosting over the cake. Put the cake in the refrigerator for about 1-2 hours. Serve cold.
Choklad Fudgekaka
85 g smör, mjukt
1 1/4 dl ljust farinsocker
2 ägg
0,5 dl creme fraiche
0,5 tsk vaniljextrakt
1 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
1/8 tsk salt
Till frostingen:
1 dl vispgrädde
1 dl mörk choklad, hackad
2,5 msk kakaopulver
Värm ugnen till 175 C grader.
Rör ihop smör och socker i en skål tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda väl. Tillsätt sedan creme fraiche och vanilj. Tillsätt mjöl, kakaopulver, bakpulver och salt. Rör om tills allt är blandat. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd bakplåt. Grädda i 25-30 minuter, tills en tandpetare i mitten kommer ut ren, med fuktiga smulor. Låt kakan svalna till rumstemperatur.
Till frostingen, värm upp grädden i en liten kastrull på låg värme, låt inte koka. Ta bort från spisen och tillsätt chokladen. Låt stå i 5 minuter, eller tills all choklad har smält, rör sedan om tills det är slätt. Sikta i kakaon och rör till en slät smet. Bred frostingen över kakan med hjälp av en spatel. Ställ kakan i kylen i ca 1-2 timmar. Servera kall.




0 Comments