En chokladig kaka som smälter i munnen. Jag rekommenderar att äta den kylskåpskall. Frostingen gör kakan lyxig och den gör kakan krämigt god. Gott med en bit till eftermiddagsfkaffet. Ha en fin dag!

A chocolate cake that melts in your mouth. I recommend eating it refrigerated. The frosting makes the cake luxurious and it makes the cake creamy. Good with a piece with your afternoon coffee. Have a nice day!


Chocolate Fudge Cake


85 g butter, softened

1 1/4 dl light brown sugar

2 eggs

0.5 dl creme fraiche

0.5 tsp vanilla extract

1 dl all-purpose flour

1 dl cocoa powder

0.5 tsp baking powder

1/8 tsp salt


For the frosting:

1 dl heavy cream

1 dl dark chocolate, chopped

2.5 tbsp cocoa powder


Heat the oven to 175 C degrees.

In a bowl stir together the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs, one at a time. Stir well. Then add the creme fraiche, and vanilla. Add the flour, cocoa powder, baking powder and salt. Stir until combined. Spread the batter into a baking pan lined with parchment paper. Bake for 25-30 minutes, until a toothpick inserted in the center comes out clean, with moist crumbs. Let the cake cool to room temperature.

For the frosting, heat the cream in a small pan over low heat, do not let come to a boil. Remove from the stove. Add the chocolate. Let sit for 5 minutes, or until all the chocolate is melted, then stir until smooth. Sift in the cocoa and stir  until smooth. Using a spatula spread the frosting over the cake. Put the cake in the refrigerator for about 1-2 hours. Serve cold. 



Choklad Fudgekaka


85 g smör, mjukt

1 1/4 dl ljust farinsocker

2 ägg

0,5 dl creme fraiche

0,5 tsk vaniljextrakt

1 dl vetemjöl

1 dl kakaopulver

0,5 tsk bakpulver

1/8 tsk salt


Till frostingen:

1 dl vispgrädde

1 dl mörk choklad, hackad

2,5 msk kakaopulver


Värm ugnen till 175 C grader.

Rör ihop smör och socker i en skål tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda väl. Tillsätt sedan creme fraiche och vanilj. Tillsätt mjöl, kakaopulver, bakpulver och salt. Rör om tills allt är blandat. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd bakplåt. Grädda i 25-30 minuter, tills en tandpetare i mitten kommer ut ren, med fuktiga smulor. Låt kakan svalna till rumstemperatur.

Till frostingen, värm upp grädden i en liten kastrull på låg värme, låt inte koka. Ta bort från spisen och tillsätt chokladen. Låt stå i 5 minuter, eller tills all choklad har smält, rör sedan om tills det är slätt. Sikta i kakaon och rör till en slät smet. Bred frostingen över kakan med hjälp av en spatel. Ställ kakan i kylen i ca 1-2 timmar. Servera kall.