En otroligt saftig kaka med mycket smak av citron. Smaken fördjupas följande dagar,  men är förstås god redan på bakningsdagen :) Verkligen så god! 

An incredibly moist cake with lots of lemon flavor. The taste deepens the following days, but is of course good already on the day of baking :) Really so good!


Citronkaka med Smultopping


50 g smör, mjukt

3/4 dl socker

1 ägg

1,5 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 dl vaniljkvarg

0,5 citron, zest och saft 


Smuldeg

25 g butter

0.5 dl light brown sugar 

0.5 dl all-purpose flour

0.5 lemon, zest


Värm ugnen till 175 C grader. Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och bland väl. Blanda i de torra ingredienserna och sedan kvarg, citronzest och citronsaft. Häll smeten i en bakplåtsklädd bakform, ca 14 cm. För smultoppingen blanda alla ingredienser till en smulig blandning. Smula sedan den över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.



Lemon Cake with Crumbs


50 g butter, soft

3/4 dl sugar

1 egg

1.5 dl wheat flour

1 tsp vanilla sugar

1 tsp baking powder

a pinch of salt

0.5 dl vanilla quark

0.5 lemon, zest and juice


Crumb topping

25 g butter

0.5 dl light brown sugar

0.5 dl all-purpose flour

0.5 lemon, zest


Heat the oven to 175 C degrees. Mix butter and sugar. Add the egg and mix well. Mix in the dry ingredients and then the quark, lemon zest and lemon juice. Pour the batter into a baking tin lined with baking paper, approx. 14 cm. For the crumb topping, mix all the ingredients into a crumbly mixture. Then crumble it over the batter. Bake the cake in the middle of the oven for about 25 minutes. Let cool.