En saftig kaka med smak av mandel och hallon. Som en mazarin typ. Väldigt god och söt. En bit kaka med en kopp kaffe, gärna på balkongen blir perfekt :) Ha en fin dag vänner!

A moist cake with the taste of almonds and raspberries. Like a mazarin pastry. Very good and sweet. A piece of cake with a cup of coffee, preferably on the balcony will be perfect :) Have a nice day friends!


Raspberry & Almond Frangipane Cake


Frangipane:

20 g butter, softened

1/4 dl light brown sugar

0.5 egg

1/8 tsp vanilla extract

1/8 tsp almond extract

0.5 dl almond flour

one pinch of salt


Cake:

55 g butter, melted and cooled slightly

1 dl light brown sugar

0.5 egg

0.5 tsp vanilla extract

1/8 tsp almond extract

one pinch of salt

1/8 tsp baking powder

1 dl all-purpose flour

1 tbsp almond flour


fresh raspberries / raspberry jam


Preheat the oven to 175°C. 

First, make the frangipane. Stir together the butter and sugar in a bowl.

Add the remaining ingredients and stir until smooth. Set aside. 


For the cake batter stir together butter and sugar. Add the egg, vanilla extract, and almond extract. Fold in the flour, almond flour, baking powder and salt until the batter is just combined.


Line a 20 cm x 15 cm baking pan with parchment paper. Spread the cake batter onto the bottom of the pan. Spread the frangipane in an even layer and top with raspberries. Bake for 18-20 minutes until the top is slightly browned.



Hallon & Mandel Frangipane Kaka


Frangipane:

20 g smör, mjukt

1/4 dl ljust farinsocker

0,5 ägg

1/8 tsk vaniljextrakt

1/8 tsk mandelextrakt

0,5 dl mandelmjöl

en nypa salt


Kaka:

55 g smör, mjukt

1 dl ljust farinsocker

0,5 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

1/8 tsk mandelextrakt

en nypa salt

1/8 tsk bakpulver

1 dl vetemjöl

1 msk mandelmjöl


färska hallon / hallonsylt


Värm ugnen till 175°C. 

Gör först frangipanen. Rör ihop smör och socker i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och rör tills det är slätt. Ställ åt sidan. 


Till kaksmeten rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget, vaniljextraktet och mandelextraktet. Vänd ner mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt tills smeten precis är blandad.


Klä en ugnsform 20 x 15 cm med bakplåtspapper. Bred ut kaksmeten på botten av formen. Bred ut frangipanen i ett jämnt lager och toppa med hallon. Grädda i 18-20 minuter tills toppen fått lite färg.