Raspberry & Almond Frangipane Cake
Frangipane:
20 g butter, softened
1/4 dl light brown sugar
0.5 egg
1/8 tsp vanilla extract
1/8 tsp almond extract
0.5 dl almond flour
one pinch of salt
Cake:
55 g butter, melted and cooled slightly
1 dl light brown sugar
0.5 egg
0.5 tsp vanilla extract
1/8 tsp almond extract
one pinch of salt
1/8 tsp baking powder
1 dl all-purpose flour
1 tbsp almond flour
fresh raspberries / raspberry jam
Preheat the oven to 175°C.
First, make the frangipane. Stir together the butter and sugar in a bowl.
Add the remaining ingredients and stir until smooth. Set aside.
For the cake batter stir together butter and sugar. Add the egg, vanilla extract, and almond extract. Fold in the flour, almond flour, baking powder and salt until the batter is just combined.
Line a 20 cm x 15 cm baking pan with parchment paper. Spread the cake batter onto the bottom of the pan. Spread the frangipane in an even layer and top with raspberries. Bake for 18-20 minutes until the top is slightly browned.
Hallon & Mandel Frangipane Kaka
Frangipane:
20 g smör, mjukt
1/4 dl ljust farinsocker
0,5 ägg
1/8 tsk vaniljextrakt
1/8 tsk mandelextrakt
0,5 dl mandelmjöl
en nypa salt
Kaka:
55 g smör, mjukt
1 dl ljust farinsocker
0,5 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
1/8 tsk mandelextrakt
en nypa salt
1/8 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
1 msk mandelmjöl
färska hallon / hallonsylt
Värm ugnen till 175°C.
Gör först frangipanen. Rör ihop smör och socker i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och rör tills det är slätt. Ställ åt sidan.
Till kaksmeten rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget, vaniljextraktet och mandelextraktet. Vänd ner mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt tills smeten precis är blandad.
Klä en ugnsform 20 x 15 cm med bakplåtspapper. Bred ut kaksmeten på botten av formen. Bred ut frangipanen i ett jämnt lager och toppa med hallon. Grädda i 18-20 minuter tills toppen fått lite färg.
0 Comments