En mjuk kaka med en krämig fyllning och pricken på i:et med smultopping. Jag är, som jag nämt tidigare, väldigt förtjust i kakor med smultopping. Det ger det där lilla extra och en textur som är knaprig. Jag använder blåbärssylt, men i denna funkar det bra med vilken sylt som helst.

A soft cake with a creamy filling and the icing on the cake with a crumb topping. As I mentioned before, I am very fond of cakes with crumb topping. It gives it that little something extra and a texture that is crunchy. I used blueberry jam, but you can use any jam. 


Blueberry Cream Cheese Cake


60 g butter, cold

1.5 dl flour

0.5 dl light brown sugar

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 egg

0.5 dl quark

0.5 tsp vanilla extract


Filling

75 g cream cheese

2 tbsp light brown sugar

0.5 egg

0.5-3/4 dl blueberry jam

 

In a bowl, combine butter, flour and sugar until crumbly. Put to the side 0.5 dl crumb mixture for topping. Add the baking powder and salt to the remaining crumb mixture. Then stir in the egg, quark and vanilla extract until blended.

Spoon the mixture into the bottom and 1 cm up the sides of an lined 15 cm springform pan with removable bottom.

For the filling stir together the cream cheese, sugar and egg. Spread the cream cheese mixture over the crust. Carefully top with jam. Then sprinkle on the remaining crumb mixture. Bake at 175 °C for 45-50 minutes or until the center is set. Let cool and store in the fridge. 



Blåbär Färskostkaka


60 g smör, kallt

1,5 dl mjöl

0,5 dl ljust farinsocker

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 ägg

0,5 dl kvarg

0,5 tsk vaniljextrakt


Fyllning

75 g färskost

2 msk ljust farinsocker

0,5 ägg

0,5-3/4 dl blåbärssylt

 

I en skål, blanda smör, mjöl och socker tills det är smuligt. Lägg åt sidan 0,5 dl smulblandning för toppingen. Tillsätt bakpulvret och saltet till den återstående smulblandningen. Rör sedan ner ägg, kvarg och vaniljextrakt tills det är blandat.

Bred blandningen i botten och 1 cm upp på sidorna av en 15 cm springform med löstagbar botten. Rör ihop färskost, socker och ägg till fyllningen. Fördela färskostblandningen över botten. Toppa försiktigt med sylt. Strö sedan på resterande smulblandning. Grädda i 175 °C i 45-50 minuter eller tills mitten stelnat. Låt svalna och förvara i kylen.