Blueberry Cream Cheese Cake
60 g butter, cold
1.5 dl flour
0.5 dl light brown sugar
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
0.5 egg
0.5 dl quark
0.5 tsp vanilla extract
Filling
75 g cream cheese
2 tbsp light brown sugar
0.5 egg
0.5-3/4 dl blueberry jam
In a bowl, combine butter, flour and sugar until crumbly. Put to the side 0.5 dl crumb mixture for topping. Add the baking powder and salt to the remaining crumb mixture. Then stir in the egg, quark and vanilla extract until blended.
Spoon the mixture into the bottom and 1 cm up the sides of an lined 15 cm springform pan with removable bottom.
For the filling stir together the cream cheese, sugar and egg. Spread the cream cheese mixture over the crust. Carefully top with jam. Then sprinkle on the remaining crumb mixture. Bake at 175 °C for 45-50 minutes or until the center is set. Let cool and store in the fridge.
Blåbär Färskostkaka
60 g smör, kallt
1,5 dl mjöl
0,5 dl ljust farinsocker
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
0,5 ägg
0,5 dl kvarg
0,5 tsk vaniljextrakt
Fyllning
75 g färskost
2 msk ljust farinsocker
0,5 ägg
0,5-3/4 dl blåbärssylt
I en skål, blanda smör, mjöl och socker tills det är smuligt. Lägg åt sidan 0,5 dl smulblandning för toppingen. Tillsätt bakpulvret och saltet till den återstående smulblandningen. Rör sedan ner ägg, kvarg och vaniljextrakt tills det är blandat.
Bred blandningen i botten och 1 cm upp på sidorna av en 15 cm springform med löstagbar botten. Rör ihop färskost, socker och ägg till fyllningen. Fördela färskostblandningen över botten. Toppa försiktigt med sylt. Strö sedan på resterande smulblandning. Grädda i 175 °C i 45-50 minuter eller tills mitten stelnat. Låt svalna och förvara i kylen.
0 Comments