Jag gillar salt och söttt ihop. Och det är vad dessa brownies har. Ett lager med pretzelbotten, ett brownielager och toppad med kolasås. Gott, gott gott :)

I like salty and sweet together. And that's what these brownies have. A layer of pretzel base, a brownie layer and topped with caramel sauce. Good, good good :)


Salted Caramel Pretzel Brownies


Pretzel Crust:

1 1/4 dl crumbed pretzels

30 g butter, melted

0.5 tbsp light brown sugar


Brownie:

65 g butter

1 1/4 dl light brown sugar

1 egg

0.5 tsp vanilla essence

3/4 dl cocoa

0.5 dl flour

one pinch of salt

1/4 tsp baking powder


Topping:

thick caramel sauce

flake salt

pretzel crumbs


Pretzel Crust

Preheat the oven to 175°C and line a 20 x 10 cm baking pan with parchment paper.

Mix the pretzels in a food processor. Add the melted butter and sugar.  Press the mixture into an even layer in the lined pan. Bake for 5-7 minutes. 

Brownie

Stir together the butter and the sugar. Add the egg and vanilla, stir. Then add the cocoa powder, flour, baking powder and salt. Spread the batter evenly over the crust in the baking pan. Bake for approx. 15-20 minutes, or until a skewer inserted into the middle comes out slightly moist with batter. Let cool. Pour caramel sauce over the brownie, spreading out to make an even layer. Top with flake salt and pretzel crumbs.



Saltkola Pretzel Brownies


Pretzelbotten:

1 1/4 dl smulade pretzel

30 g smör, smält

0,5 msk ljust farinsocker


Brownie:

65 g smör

1 1/4 dl ljust farinsocker

1 ägg

0,5 tsk vaniljessens

3/4 dl kakao

0,5 dl mjöl

en nypa salt

1/4 tsk bakpulver


Garnering:

tjock kolasås

flingsalt

Pretzel, smulor


Pretzelbotten:

Värm ugnen till 175°C och klä en 20 x 10 cm lång långpanna med bakplåtspapper.

Mixa pretzel i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och sockret. Tryck ut blandningen till ett jämnt lager i den klädda pannan. Grädda i 5-7 minuter.

Brownie:

Rör ihop smöret och sockret. Tillsätt ägget och vaniljen, rör om. Tillsätt sedan kakaopulver, mjöl, bakpulver och salt. Fördela smeten jämnt över botten i bakformen. Grädda i ca. 15-20 minuter. Låt svalna. Häll kolasås över brownien, bred ut så att det blir ett jämnt lager. Toppa med flingsalt och pretzelsmulor.