Ricotta Orange Crumble Cake
Crumble Dough:
55 g butter, cold
1 3/4 dl all-purpose flour
0.5 dl light brown sugar
1/4 tsp baking powder
one pinch of salt
0.5 egg
For the filling:
120 g whole milk ricotta
2 tbsp light brown sugar
0.5 egg
0.5 orange, zest
0.5 tsp vanilla extract
Preheat the oven to 175 C. In a bowl put the butter, flour, sugar, baking powder, salt and egg. Pinch with your fingers until you get a crumbly dough. Press 2/3 of the dough into the bottom of a baking pan, 20 cm x 12 cm, lined with parchment paper. In a bowl, stir together the ricotta, sugar, egg, vanilla extract and finely grated zest of 0.5 orange. Mix well.
Pour the ricotta filling over the dough in the pan. Top with the remaining crumb dough. Bake for about 30 minutes until lightly golden on top. Let cool and store in the refrigerator.
Ricotta Apelsin Smulkaka
Smuldeg:
55 g smör, kallt
1 3/4 dl vetemjöl
0,5 dl ljust farinsocker
1/4 tsk bakpulver
en nypa salt
0,5 ägg
Fyllningen:
120 g ricotta
2 msk ljust farinsocker
0,5 ägg
0,5 apelsin, skal
0,5 tsk vaniljextrakt
Värm ugnen till 175 C. Lägg smör, mjöl, socker, bakpulver, salt och ägg i en skål. Nyp ihop med fingrarna tills du får en smulig deg. Tryck ut 2/3 av degen i botten av en bakplåtspappersklädd bakform, 20 cm x 12 cm. I en skål, rör ihop ricotta, socker, ägg, vaniljextrakt och finrivet skal av 0,5 apelsin. Blanda väl. Häll ricottafyllningen över degen i formen. Toppa med resterande smuldeg. Grädda i ca 30 minuter tills de är lätt gyllene på toppen. Låt svalna och förvara i kylen.
0 Comments