En fräsch kaka med apelsinsmak och en krämig fyllning av ricotta. Ricotta är gott både i bakverk och i matlagning. Även om jag bakar med citrusfrukter året om, är det ändå något speciellt med citrus på våren. Som en nystart, dagarna är ljusare och värmen och sommaren är på kommande :) Ha en bra dag!

A fresh cake with an orange flavor and a creamy ricotta filling. Ricotta is good both in baked goods and in cooking. Although I bake with citrus fruits all year round, there is still something special about citrus in the spring. As a fresh start, the days are brighter and the warmer weather and summer is coming :) Have a great day!


Ricotta Orange Crumble Cake


Crumble Dough:

55 g butter, cold

1 3/4 dl all-purpose flour

0.5 dl light brown sugar

1/4 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 egg


For the filling:

120 g whole milk ricotta

2 tbsp light brown sugar

0.5 egg

0.5 orange, zest

0.5 tsp vanilla extract


Preheat the oven to 175 C. In a bowl put the butter, flour, sugar, baking powder, salt and egg. Pinch with your fingers until you get a crumbly dough. Press 2/3 of the dough into the bottom of a baking pan, 20 cm x 12 cm, lined with parchment paper. In a bowl, stir together the ricotta, sugar, egg, vanilla extract and finely grated zest of 0.5 orange. Mix well.

Pour the ricotta filling over the dough in the pan. Top with the remaining crumb dough. Bake for about 30 minutes until lightly golden on top. Let cool and store in the refrigerator.



Ricotta Apelsin Smulkaka


Smuldeg:

55 g smör, kallt

1 3/4 dl vetemjöl

0,5 dl ljust farinsocker

1/4 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 ägg


Fyllningen:

120 g ricotta

2 msk ljust farinsocker

0,5 ägg

0,5 apelsin, skal

0,5 tsk vaniljextrakt


Värm ugnen till 175 C. Lägg smör, mjöl, socker, bakpulver, salt och ägg i en skål. Nyp ihop med fingrarna tills du får en smulig deg. Tryck ut 2/3 av degen i botten av en bakplåtspappersklädd bakform, 20 cm x 12 cm. I en skål, rör ihop ricotta, socker, ägg, vaniljextrakt och finrivet skal av 0,5 apelsin. Blanda väl. Häll ricottafyllningen över degen i formen. Toppa med resterande smuldeg. Grädda i ca 30 minuter tills de är lätt gyllene på toppen. Låt svalna och förvara i kylen.