Hemmagjord ricottagnocchi bjuder jag på idag. Det är faktiskt väldigt enkelt att göra. Jag serverade gnocchin med en tomatsås, men man kan göra en ostsås eller servera med pesto istället. Har du gjort egen gnocchi?

Today's dish is homemade ricotta gnocchi. It's actually very easy to make. I served the gnocchi with a tomato sauce, but you can make a cheese sauce or serve it with pesto instead. Have you made your own gnocchi?


Ricotta Gnocchi


300 g ricotta, avrunnen

1 ägg

en nypa mald muskotnöt

2 dl '00 durumvetemjöl

2 dl parmesan, finriven


Blanda ner ett lätt uppvispat ägg, muskotnöt, mjöl och riven parmesan i ricottan. Knåda inte degen för mycket, det räcker med att blanda ingredienserna. Degen ska vara mjuk.

Dela degen i två delar och rulla dem till ca 2 cm tjocka rullar på mjölat underlag. Skär rullarna i bitar på ca 1 cm. Med en gaffel kan man trycka ränder i dem, men detta behövs inte göras. Koka gnocchin i saltat och försiktigt kokande vatten i 3-4 minuter tills de är kokta och stiger till ytan. Blanda gnocchin i t.ex. tomatsås och servera genast.



Ricotta Gnocchi


300 g ricotta, drained

1 egg

a pinch of ground nutmeg

2 dl '00 durum wheat flour

2 dl parmesan, finely grated


Mix a lightly beaten egg, nutmeg, flour and grated Parmesan into the ricotta. Do not knead the dough too much, it is enough to just mix the ingredients. The dough should be soft.

Divide the dough into two parts and roll them into approx. 2 cm thick rolls on a floured surface. Cut the rolls into pieces of about 1 cm. With a fork you can press stripes into them, but this is not necessary. Cook the gnocchi in salted and gently boiling water for 3-4 minutes until they are cooked and rise to the surface. Mix the gnocchi in e.g. tomato sauce and serve immediately.