Lemon Blueberry Jam Crumb Cake
Cake Batter:
60 g butter, soft
1 dl light brown sugar
1 large egg
0.5 dl creme fraiche
1 tsp vanilla extract
1 dl flour
2 tbsp almond flour
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
0.5 lemon, zest & juice
2 tbsp blueberry jam
Crumb Dough:
15 g cold butter
2 tbsp light brown sugar
2 tbsp flour
1 tbsp almond flour
1/4 tsp baking powder
Preheat the oven to 175 C. Line a 20 cm x 15 cm baking pan with parchment paper.
Stir together the butter and sugar. Add the egg and stir well. Stir in creme fraiche and vanilla. Then add the remaining ingredients. Stir until just combined. Pour the batter into the baking pan add dollops of blueberry jam. Swirl the jam into the batter.
Make the crumbs: Using your fingers, combine together butter, sugar, flours and baking powder until it resemble a coarse crumbs. Sprinkle on top of the cake. Bake for 20-25 minutes. Let cool.
Citron Blåbärssylt Smulkaka
Kaksmet:
60 g smör, mjukt
1 dl ljust farinsocker
1 stort ägg
0,5 dl creme fraiche
1 tsk vaniljextrakt
1 dl vetemjöl
2 msk mandelmjöl
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
0,5 citron, skal & juice
2-3 msk blåbärssylt
Smuldeg:
15 g kallt smör
2 msk ljust farinsocker
2 msk mjöl
1 msk mandelmjöl
1/4 tsk bakpulver
Värm ugnen till 175 C. Klä en ugnsplåt på 20 cm x 15 cm med bakplåtspapper.
Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och rör om väl. Rör ner creme fraiche och vanilj. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Rör om tills det precis blandas. Häll smeten i bakformen tillsätt klickar av blåbärssylt. Snurra ner sylten i smeten.
Smuldeg: Använd fingrarna och blanda ihop smör, socker, mjöl och bakpulver tills det bildas smulor. Strö ovanpå kakan. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna.
0 Comments