Creamy Lemon Cake
50 g butter, melted
1 dl light brown sugar
1 small egg, room temp
0.5 tsp vanilla extract
0.5 lemon, zest
1.5 dl all-purpose flour
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
Lemon Cream
80 g cream cheese, room temp
1 tbsp lemon curd
0.5 lemon, zest
Preheat the oven to 175 C and line round springform pan, 14 cm. In a bowl stir together the butter and sugar. Then add the egg, vanilla, lemon zest, and mix to combine. Add the dry ingredients and mix until smooth. Spread the thick batter in an even layer in the bottom of the springform pan.
Stir together the cream cheese, lemon curd and lemon zest until smooth. Pour the mixture on top of the batter and spread it evenly, but not all the way to the edges. Bake for 20-25 minutes. Allow the cake to cool and then put it in the refrigerator and chill for about 2 hours.
Krämig Citronkaka
50 g smör, smält
1 dl ljust farinsocker
1 litet ägg, rumstempererat
0,5 tsk vaniljextrakt
0,5 citron, skal
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
Citronkräm
80 g färskost, rumstemp
1 msk lemon curd
0,5 citron, skal
Värm ugnen till 175 C och klä en rund springform med bakplåtspapper, 14 cm. Rör ihop smör och socker i en skål. Tillsätt sedan ägget, vaniljen, citronskalet och blanda ihop. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda tills det är slätt. Bred ut den tjocka smeten i ett jämnt lager i botten av springformen.
Rör ihop färskost, lemon curd och citronskal till en slät smet. Häll blandningen ovanpå smeten och fördela den jämnt, men inte ända ut till kanterna. Grädda i 20-25 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen och svalna i ca 2 timmar.
2 Comments
Den ser MUMS ut!
ReplyDeleteJa, den är så god! Tack :)
Delete