Chocolate Espresso Crumb Cake
30 g butter, melted
10 g oil
1 dl light brown sugar
1 egg, at room temperature
0.5 dl creme fraiche
0.5 tsp vanilla extract
1 dl all-purpose flour
2 tbsp cocoa powder
2 tsp ground espresso beans
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
Crumbs
15 g butter, cold
2 tbsp light brown sugar
1 tbsp flour
1 tsp ground espresso beans
Preheat the oven to 175 C degrees. Line a baking pan, 20 cm x 15 cm, with parchment paper. For the crumbs pinch together all the ingredients until crumbly. Set aside.
Stir together the butter, oil and sugar until well combined. Add the egg and stir until fluffy. Stir in the creme fraiche and vanilla. Then add the flour, cocoa powder, ground espresso beans, baking powder and salt. Stir until the mixture is just combined. Pour the batter into the baking pan and top with the crumbs. Bake for 15-20 minutes. Let the cake cool.
Choklad Espresso Smulkaka
30 g smör, smält
10 g olja
1 dl ljust farinsocker
1 ägg i rumstemperatur
0,5 dl creme fraiche
0,5 tsk vaniljextrakt
1 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
2 tsk malda espressobönor
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
Smuldeg
15 g smör, kallt
2 msk ljust farinsocker
1 msk mjöl
1 tsk malda espressobönor
Värm ugnen till 175 C grader. Klä en ugnsform, 20 cm x 15 cm, med bakplåtspapper. För smuldegen nyp ihop alla ingredienser tills det är smuligt. Ställ åt sidan.
Rör ihop smör, olja och socker tills det är väl blandat. Tillsätt ägget och rör tills det blir fluffigt. Rör ner creme fraiche och vanilj. Tillsätt sedan mjöl, kakaopulver, malda espressobönor, bakpulver och salt. Rör om tills blandningen precis är blandad. Häll smeten i bakformen och toppa med smuldegen. Grädda i 15-20 minuter. Låt kakan svalna.
2 Comments
Grattis till pappa och kakan ser väldigt saftig och god ut!
ReplyDeleteTack Erika!
Delete