Idag är det min pappas födelsedag. Grattis på din dag bästa pappa!! Jag tror du hade tyckt om denna kaffesmakade kaka :). Kaffesmakande bakverk är en stor favorit hemma hos oss. Jag använder nymalda kaffebönor, men har man inte det tar man färdigmalda. Så gott då både kakan och smulet smakar kaffe. Och för dig som inte gillar kaffe, uteslut den bara så får du ändå en god chokladkaka med smul. 

Today is my father's birthday. Happy birthday best dad!! I think you would have liked this coffee flavored cake :).Coffee-flavored pastries are a big favorite at our house. I use freshly ground coffee beans, but if you don't have that, you can use pre-ground. So good as both the cake and the crumb taste like coffee. And for those of you who don't like coffee, just leave it out and you'll still get a good chocolate cake with crumbs.


Chocolate Espresso Crumb Cake


30 g butter, melted

10 g oil

1 dl light brown sugar

1 egg, at room temperature

0.5 dl creme fraiche

0.5 tsp vanilla extract

1 dl all-purpose flour

2 tbsp cocoa powder

2 tsp ground espresso beans

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt


Crumbs

15 g butter, cold

2 tbsp light brown sugar

1 tbsp flour

1 tsp ground espresso beans


Preheat the oven to 175 C degrees. Line a baking pan, 20 cm x 15 cm, with parchment paper. For the crumbs pinch together all the ingredients until crumbly. Set aside. 

Stir together the butter, oil and sugar until well combined. Add the egg and stir until fluffy. Stir in the creme fraiche and vanilla. Then add the flour, cocoa powder, ground espresso beans, baking powder and salt. Stir until the mixture is just combined. Pour the batter into the baking pan and top with the crumbs. Bake for 15-20 minutes. Let the cake cool. 



Choklad Espresso Smulkaka


30 g smör, smält

10 g olja

1 dl ljust farinsocker

1 ägg i rumstemperatur

0,5 dl creme fraiche

0,5 tsk vaniljextrakt

1 dl vetemjöl

2 msk kakaopulver

2 tsk malda espressobönor

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt


Smuldeg

15 g smör, kallt

2 msk ljust farinsocker

1 msk mjöl

1 tsk malda espressobönor


Värm ugnen till 175 C grader. Klä en ugnsform, 20 cm x 15 cm, med bakplåtspapper. För smuldegen nyp ihop alla ingredienser tills det är smuligt. Ställ åt sidan.

Rör ihop smör, olja och socker tills det är väl blandat. Tillsätt ägget och rör tills det blir fluffigt. Rör ner creme fraiche och vanilj. Tillsätt sedan mjöl, kakaopulver, malda espressobönor, bakpulver och salt. Rör om tills blandningen precis är blandad. Häll smeten i bakformen och toppa med smuldegen. Grädda i 15-20 minuter. Låt kakan svalna.