Almond Raspberry Crumb Muffins
6 pcs
For the crumb topping:
3 tbsp flour
2 tbsp almond flour
2 tbsp sugar
one pinch of salt
30 g cold butter
For the batter:
20 g butter, soft
20 g oil
1 1/4 dl light brown sugar
1 small egg
1 tsp almond extract
1.5 dl all-purpose flour
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
3/4 dl quark
fresh raspberries
First, make the almond streusel topping. Stir together the flour, almond flour, sugar and salt in a bowl. Add the butter and stir into crumbs. Put in the fridge while you make the muffin batter.
Stir together the butter, oil and the sugar until fluffy. Add the egg and almond extract, mix. Add the flour, baking powder, salt, quark and raspberries, stir to a smooth batter. Pour the batter into muffin cups and top with crumb mixture. Bake at 175 C for approx. 15 minutes. Let cool.
Mandel-Hallon Smulmuffins
6 st
Till smulet:
3 msk mjöl
2 msk mandelmjöl
2 msk socker
en nypa salt
30 g kallt smör
Kaka:
20 g smör, mjukt
20 g olja
1 1/4 dl ljust farinsocker
1 litet ägg
1 tsk mandelextrakt
1,5 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
3/4 dl kvarg
färska hallon
Gör först smulet. Rör ihop mjöl, mandelmjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt smöret och rör till smulor. Ställ in i kylen medan du gör muffinssmeten.
Rör ihop smör, olja och sockret tills det blir fluffigt. Tillsätt ägg och mandelextrakt, blanda. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och kvarg och hallon, rör till en slät smet. Häll smeten i muffinsformar och toppa med smuldegen. Grädda i 175 C i ca. 15 minuter. Låt svalna.
0 Comments