En saftig kaka som ger vårkänslor :) Apelsin och mandel är goda ihop och jag tillsatte även riven mandelmassa i denna. Så god och smultoppingen är som pricken på i:et. Ha en fin dag vänner!

A moist cake that gives spring feelings :) Orange and almonds are good together and I also added grated almond paste to this. So good and the crumb topping is just the icing on the cake. Have a nice day friends!


Orange Almond Crumble Cake


For the crumb topping:

3 tbsp flour

2 tbsp almond flour

2 tbsp sugar

one pinch of salt

30 g cold butter


For the batter:

20 g butter, soft

20 g oil

1 1/4 dl light brown sugar

1 small egg

1 tsp vanilla extract

1.5 dl all-purpose flour

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

1 dl creme fraiche

0.5 orange, zest


almond paste, grated


First, make the almond streusel topping. Stir together the flour, almond flour, sugar and salt in a bowl. Add the butter and stir into crumbs. Put in the fridge while you make the batter.


Stir together the butter, oil and the sugar until fluffy. Add the egg and vanilla, mix. Add the flour, baking powder, salt and creme fraiche and stir to a smooth batter. Pour the batter into a small springform lined with parchment paper. Grate on top almond paste and the sprinkle on the topping. Bake at 175 C for approx. 30 minutes. Let cool.



Apelsin-Mandelsmulkaka


Till smulet:

3 msk mjöl

2 msk mandelmjöl

2 msk socker

en nypa salt

30 g kallt smör


Kaka:

20 g smör, mjukt

20 g olja

1 1/4 dl ljust farinsocker

1 litet ägg

1 tsk vaniljextrakt

1,5 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

1 dl creme fraiche

0,5 apelsin, skal


mandelmassa, riven


Gör först smulet. Rör ihop mjöl, mandelmjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt smöret och rör till smulor. Ställ in i kylen medan du gör kaksmeten.


Rör ihop smör, olja och sockret tills det blir fluffigt. Tillsätt ägg och vanilj, blanda. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och creme fraiche och rör till en slät smet. Häll smeten i en liten springform klädd med bakplåtspapper. Riv ovanpå mandelmassa och strö på smulet. Grädda i 175 C i ca. 30 minuter.  Låt svalna.