Chocolate Pecan Crumb Cake
Topping:
15 g butter
0.5 dl light brown sugar
0.5 tbsp flour
0.5 tsp ground cinnamon
1 dl pecan nuts, chopped
Cake:
50 g butter
1 1/4 dl light brown sugar
1 large egg
0.5 tsp vanilla extract
2 dl all-purpose flour
2 tbsp unsweetened cocoa powder
1 tsp baking powder
one pinch of salt
1 dl quark
Preheat the oven to 175ºC. Line a baking pan, (20 cm x 18 cm), with parchment paper. For the topping, combine all the ingredients in a bowl until crumbs form. Set aside. In another bowl, stir together the butter and sugar until creamy. Add the egg, and vanilla. Stir well. Add the dry ingredients and the quark. Don't over-mix. Pour the batter into the baking pan and smooth the top. Sprinkle the crumbs on top of the cake batter. Bake for 15-20 minutes, or until toothpick inserted in the center comes out clean. Let cool. Glaze the cake with a mixture of powdered sugar and water.
Choklad Pekan Smulkaka
Smul:
15 g smör
0,5 dl ljust farinsocker
0,5 msk vetemjöl
0,5 tsk mald kanel
1 dl pekannötter, hackade
Kaka:
50 g smör
1 1/4 dl ljust farinsocker
1 stort ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
2 dl vetemjöl
2 msk osötat kakaopulver
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl kvarg
Värm ugnen till 175ºC. Klä en ugnsform, (20 cm x 18 cm), med bakplåtspapper. Till smulet, kombinera alla ingredienser i en skål tills det bildas smulor. Ställ åt sidan. I en annan skål, blanda ihop smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt ägget och vaniljen. Blanda väl. Tillsätt de torra ingredienserna och kvargen. Blanda inte för mycket. Häll smeten i bakformen och jämna till toppen. Strö smulorna ovanpå kaksmeten. Grädda i 15-20 minuter, tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren. Låt svalna. Glasera kakan med en blandning av florsocker och vatten.
0 Comments