En krämig gratäng gjord på vitkål. Så otroligt god. Gillar du vitkål gör denna :) Jag serverade gratängen tillsammans med vegetariska biffar, men ta det du vill ha med dem. Och lingonsylt till är ett måste för mig.

A creamy gratin made with white cabbage. So incredibly good. If you like white cabbage, make this :) I served the gratin with vegetarian patties, but eat it with what you want. And lingonberry jam is a must for me.


Vitkålsgratäng


0,5 vitkålshuvud, riven eller skuren i bitar

0,5 röd lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 dl grädde

150 g färskost

salt

peppar


Sätt ugnen på 175 C grader. Stek lök och vitlök mjuka i smör och blanda ner vitkålen. Låt steka i några minuter. Blanda i grädde, färskost och kryddor och häll sedan blandningen i en ugnsform. Grädda i ca 20 minuter. 



Cabbage Gratin


0.5 head of white cabbage, grated or cut into pieces

0.5 red onion, chopped

1 garlic clove, chopped

1 dl cream

150 g cream cheese

salt

pepper


Set the oven to 175 C degrees. Fry onion and garlic until soft in butter and mix in the cabbage. Let fry for a few minutes. Mix in cream, cream cheese and spices and then pour the mixture into a baking dish. Bake for about 20 minutes.