En saftig chokladkaka med en topping av socker och goda kryddor. Kakan innehåller också kanel, men den tar inte över smaken utan det blir en bra balans av choklad och kanelsmak. Ha en toppendag!

A moist chocolate cake with a topping of sugar and good spices. The cake also contains cinnamon, but it doesn't take over the taste, instead there is a good balance of chocolate and cinnamon flavor. Have a great day!


Chocolate Cinnamon Cake


65 g butter, room temperature

1 1/4 dl light brown sugar

1 egg, room temperature

1 dl all-purpose flour

0.5 dl cocoa powder

1 tsp ground cinnamon

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 dl quark 

0.5 tsp vanilla extract


Topping:

3/4 tbsp light brown sugar

1/4 tsp ground cinnamon

one pinch of ground ginger

one pinch of ground cloves


In a bowl stir together the butter and sugar until creamy. Then add the egg and stir well. Add the flour, cocoa powder, cinnamon, baking powder, salt, quark and vanilla and blend to a smooth batter. Pour the batter into a greased and floured loaf pan. Stir together the ingredients fpr the topping and sprinkle it over the batter. Bake in 175 C oven for approximately 20 minutes. Let cool.



Chokladkanelkaka


65 g smör, rumstempererat

1 1/4 dl ljust farinsocker

1 ägg, rumstempererat

1 dl vetemjöl

0,5 dl kakaopulver

1 tsk mald kanel

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 dl kvarg

0,5 tsk vaniljextrakt


Topping:

3/4 msk ljust farinsocker

1/4 tsk mald kanel

en nypa mald ingefära

en nypa mald kryddnejlika


I en skål rör ihop smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt sedan ägget och rör om väl. Tillsätt mjöl, kakaopulver, kanel, bakpulver, salt, kvarg och vanilj, blanda till en slät smet. Häll smeten i en smord och mjölad brödform. Rör ihop ingredienserna till toppingen och strö den över smeten. Grädda i 175 C ugn i ca 20 minuter. Låt svalna.