Allt som har smultopping tilltalar mig :) Så gott och gör vilket bakverk som helst lite lyxigare. Den här kakan har en god smak av vanilj och passar bra ihop med det chokladsmakande smulet. 

Anything with a crumb topping appeals to me :) So delicious and makes any pastry a little more luxurious. This cake has a nice vanilla flavor and goes well with the chocolate flavored crumble.


Vanilla Chocolate Crumb Cake


Crumb topping

25 g butter, soft

3/4-1 dl flour

1/4 dl light brown sugar 

1 tbsp cocoa

one pinch of salt


Cake

50 g butter, soft

1 dl granulated sugar

1 egg 

1.5 dl flour

1 tsp baking powder

2.5 tbsp quark 

0.5 tsp vanilla

one pinch salt


Pre-heat oven to 175°. Line a baking pan, 15 cm, with parchment paper.  

In a bowl stir together the ingredients for the topping. 

For the cake, stir together butter and sugar. Add the egg and stir well.

Add the flour, baking powder, quark, vanilla and salt. Stir until mixed. Spread the batter in the prepared baking pan and cover with crumb topping. Bake for approximately 30 minutes. Let cool. 



Vanilj-Chokladsmulkaka


Smultopping:

25 g smör, mjukt

3/4-1 dl mjöl

1/4 dl ljust farinsocker

1 msk kakao

en nypa salt


Kaka

50 g smör, mjukt

1 dl ljust farinsocker

1 ägg

1,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

2,5 msk kvarg

0,5 tsk vanilj

en nypa salt


Värm ugnen till 175°. Klä en bakform, 15 cm, med bakplåtspapper. Rör ihop ingredienserna till toppingen i en skål.

För kakan, rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt mjöl, bakpulver, kvarg, vanilj och salt. Rör om tills allt är blandat. Bred ut smeten i den förberedda bakformen och täck med smultoppingen. Grädda i cirka 30 minuter. Låt svalna.