En god kladdig chokladkaka med smak av rött vin. Smaken av vinet tar inte över, då jag tillsatte endast en liten mängd, med den finns där. Mycket god kaka som passar bra att serveras med vispad grädde. 

A good sticky chocolate cake with the taste of red wine. The taste of the wine does not take over, as I only added a small amount, but it is there. Very good cake that goes well with whipped cream.


Chocolate Cake with Red Wine


40 g butter, melted

20 ml vegetable oil

1.5 dl light brown sugar

1 egg, room temperature

3/4 dl cocoa powder

2 tbsp all-purpose flour

one pinch of salt

0.5 tsp vanilla extract

2 tbsp red wine


Preheat oven to 175°C. Line a 20 cm x 15 cm baking dish with parchment paper.

Stir together the butter, oil and sugar. Add the egg and stir well. Add flour, cocoa powder, salt, vanilla extract, and wine, stir until combined. Pour the batter into the prepared pan and bake for 15-20  minutes, it should look slightly moist on top when ready. Let cool. 



Chokladkaka med Rött Vin


40 g smör, smält

20 ml vegetabilisk olja

1,5 dl ljust farinsocker

1 ägg, rumstempererat

3/4 dl kakaopulver

2 msk vetemjöl

en nypa salt

0,5 tsk vaniljextrakt

2 msk rött vin


Värm ugnen till 175°C. Klä en bakform 20 x 15 cm med bakplåtspapper.

Rör ihop smör, olja och socker. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt mjöl, kakaopulver, salt, vaniljextrakt och vin, rör om tills allt är blandat. Häll smeten i den förberedda bakformen och grädda i 15-20 minuter, den ska se lätt fuktig ut ovanpå när den är klar. Låt svalna.