En mustig, värmande gryta är ett av det godaste så här i vintertid. Mättande och med goda smaker. Jag ärt inte så förtjust i vin, men i matlagning och i balverk funkar det för mig. 

A rich, warming stew is one of the best things to cook this winter. Satisfying and with good flavors. I'm not that fond of wine, but it works for me when it comes to cooking and baking.


Vegetarisk Gryta med Rödvin


ca. 500 g grönsaker, broccoli, blomkål, morot, paprika

1 röd lök, hackad

15 cm purjolök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1-2 msk vetemjöl

2 msk tomatpuré

1 msk senap

3 dl vegetarisk buljong

2 dl rött vin

150 g vegetariska grytbitar

salt

svartpeppar

persilja


Värm en kastrull med olja. Stek lök och vitlök en kort stund och blanda sedan i grönsakerna, vetemjöl, tomatpuré och senap. Tillsätt buljong, rött vin och låt sjuda i 15 minuter. Blanda i grytbitar och krydda. Koka tills grönsakerna är mjuka. Servera med kokt ris eller potatismos. 



Vegetarian Stew with Red Wine


approx. 500 g vegetables, broccoli, cauliflower, carrot, pepper…

1 red onion, chopped

15 cm leek, chopped

1 garlic clove, chopped

1-2 tbsp wheat flour

2 tbsp tomato puree

1 tbsp mustard

3 dl vegetarian broth

2 dl red wine

150 g vegetarian stew pieces

salt

black pepper

parsley


Heat a pan with oil. Fry the onion and garlic briefly and then mix in the vegetables, wheat flour, tomato puree and mustard. Add broth, red wine and let simmer for 15 minutes. Mix in stew pieces and season to taste. Cook until the vegetables are soft. Serve with boiled rice or mashed potatoes.