Lemon Cream Cheese & Almond Crumb Squares
70 g butter, soft
3/4 dl light brown sugar + 1 tbsp
2 dl flour
1 dl almonds, mixed into coarse crumbs
200 g cream cheese
0.5 dl light brown sugar
1 egg
1 tbsp cream
1 tbsp lemon juice
0.5 lemon, zest
1 tsp vanilla extract
Preheat oven to 175 C degrees. Line a 20 cm x 18 cm baking pan with parchment paper. Stir together the butter and 3/4 dl light brown sugar until fluffy. Add flour and 0.5 dl almond crumbs until just combined. Press 2/3 of the mixture into the baking pan and bake for 10 minutes. To the remaining mixture add 1 tablespoon sugar and 0.5 dl almond crumbs. Mix and set aside.
In a bowl cream the cream cheese and sugar until fluffy. Add egg, cream, lemon juice, lemon zest and vanilla and stir until smooth. Pour this mixture over the cooked crust and top with reserved topping. Bake for 20-25 minutes. Let cool.
Citron Färskost & Mandelsmulrutor
70 g smör, mjukt
3/4 dl ljust farinsocker + 1 msk
2 dl vetemjöl
1 dl mandlar, mixat till grova smulor
200 g färskost
0,5 dl ljust farinsocker
1 ägg
1 msk grädde
1 msk citronsaft
0,5 citron, skal
1 tsk vaniljextrakt
Värm ugnen till 175 C grader. Klä en ugnsform 20 x 18 cm med bakplåtspapper. Rör ihop smöret och 3/4 dl ljust farinsocker tills det blir fluffigt. Tillsätt mjöl och 0,5 dl mandelsmulor tills det är precis blandat. Tryck ut 2/3 av blandningen i bakformen och grädda i 10 minuter. Till den återstående blandningen tillsätt 1 msk socker och 0,5 dl mandelsmulor. Blanda och ställ åt sidan.
Blanda färskost och socker i en skål tills det är fluffigt. Tillsätt ägg, grädde, citronsaft, citronskal och vanilj och rör till en slät smet. Häll blandningen över det förgräddade bottnet och toppa med återstående smuldeg. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna.
0 Comments