När jag bakar muffins vill jag ha saftiga sådana. Och gärna så saftiga att de smakar nygräddade dagen efter.  Dessa är precis så. För ett saftigt resultat tycker jag att det blir bra när man blandar både smör och olja i smeten. Gott och apelsin och hallon ihop är riktigt gott!

When I bake muffins, I want moist ones. And preferably so moist that they taste freshly baked the next day. These are just like that. For a moist result, I think it works well when you mix both butter and oil in the batter. Delicious and orange and raspberry together are really good!


Orange Raspberry Muffins

5 pcs



25 g butter

25 g (coconut) oil

1 dl light brown sugar

1 egg

0.5 dl orange juice

0.5 orange, zest

1 1/4 dl all purpose flour

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 tsp vanilla extract

raspberries


Crumb topping:

20 g butter

2 tbsp flour

1 tbsp sugar


Preheat the oven to 175 C degrees. In a bowl melt the butter and then add the oil. Stir in the sugar, egg, orange juice and orange zest. Then add the flour, baking powder, salt and vanilla. Stir until combined. Pour the batter into muffin cups and top with raspberries. Make the crumb topping by crumbling all the ingredients together. Divide the topping over the raspberries. Bake for 15-20 minutes. 



Apelsin Hallonmuffins

5 st


25 g smör

25 g (kokos) olja

1 dl ljust farinsocker

1 ägg

0,5 dl apelsinjuice

0,5 apelsin, skal

1 1/4 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 tsk vaniljextrakt

hallon


Smultopping:

20 g smör

2 msk mjöl

1 msk socker


Värm ugnen till 175 C grader. Smält smöret i en skål och tillsätt sedan oljan. Rör ner socker, ägg, apelsinjuice och apelsinskal. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver, salt och vanilj. Rör om tills det blandas. Häll smeten i muffinsformar och toppa med hallon. Gör smultoppen genom att smula ihop alla ingredienserna. Fördela toppingen över hallonen. Grädda i 15-20 minuter.