Minns du mitt recept på söta citronrutor? Dessa påminner om dem, men denna fyllning innehåller förutom kondenserad mjölk även färskost och ägg. Dessa rutor toppade jag med hallon. De blev verkligen så goda. Jag gillar den lena fyllningen tillsammans med den goda smuldegen. Ha en bra dag!

Remember my recipe for sweet lemon squares? These are reminiscent of them, but this filling contains, in addition to condensed milk, cream cheese and egg. I topped these squares with raspberries. They really turned out so good. I like the smooth filling together with the good crumb dough. Have a good day!


Creamy Raspberry Squares


120 g butter, soft

1,5 dl light brown sugar

2 1/4 dl oatmeal

2 dl flour

1 tsp baking powder

one pinch of salt


Filling:

240 g sweetened condensed milk

160 g cream cheese

1 tsp vanilla extract

1 egg yolk

1 lemon, juice and zest

2 dl raspberries  


Preheat oven to 175 C and prepare a 20 cm x 20 xm pan by lining with parchment paper.

In a bowl, mix the butter and sugar. Then stir in the oatmeal, flour, baking powder and salt. Press 2/3 of the mixture into the bottom of the pan. 

Stir the cream cheese in a bowl until smooth. Add the sweetened condensed milk, vanilla, egg yolk and lemon juice and zest. Stir until smooth. Pour the cream cheese mixture over the crust and carefully spread it out. Add the raspberries on top of the cream cheese layer. Sprinkle the remaining oatmeal crumble on top. Bake for approx. 25 minutes or until the edges and top are golden brown. Let cool completely before cutting into pieces. Store in the refrigerator.



Krämiga Hallonrutor


120 g smör, mjukt

1,5 dl ljust farinsocker

2 1/4 dl havregryn

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt


Fyllning:

240 g sötad kondenserad mjölk

160 g färskost

1 tsk vaniljextrakt

1 äggula

1 citron, saft och skal

2 dl hallon


Värm ugnen till 175 C och förbered en 20 cm x 20 xm bakform genom att klä den med bakplåtspapper.

Blanda smör och socker i en skål. Rör sedan ner havregryn, mjöl, bakpulver och salt. Tryck ut 2/3 av blandningen i botten av bakformen.

Rör färskosten i en skål tills den är slät. Tillsätt den sötade kondenserade mjölken, vanilj, äggula och citronsaft och skal. Rör tills det är slätt. Häll färskostblandningen över botten och bred försiktigt ut den. Lägg hallonen ovanpå färskostlagret. Strö över resterande deg. Grädda i ca. 25 minuter eller tills kanterna och toppen är gyllenbruna. Låt svalna helt innan du skär i bitar. Förvara i kylen.