Här i Holland får man inte tag på färska vilda blåbär. Men en butik säljer frysta vilda blåbär och det gör mig glad. Även om buskblåbär är goda är det inte samma sak som vilda blåbär. Och jag som är uppvuxen med vilda blåbär vill såklart helst äta dem. Dessa krämiga blåbärsrutor bakade jag med frysta vilda blåbär och tillsatte lite majsstärkelse. Ha en fin dag!

Here in Holland, you can't get hold of fresh wild blueberries. But one store sells frozen wild blueberries and that makes me happy. Although bush blueberries are good, they are not the same as wild blueberries. And I, who grew up with wild blueberries, naturally prefer to eat them. I baked these creamy blueberry squares with frozen wild blueberries and added some cornstarch. Have a nice day!


Creamy Blueberry Squares


120 g butter, soft

1 1/4 dl light brown sugar

2 1/4 dl oatmeal

2 dl flour

1 tsp baking powder

one pinch of salt


Filling:

240 g sweetened condensed milk

160 g cream cheese

1 tsp vanilla extract

1 lemon, juice and zest

2 dl blueberries  


Preheat oven to 175 C and prepare a 20 cm x 20 xm pan by lining with parchment paper.

In a bowl, mix the butter and sugar. Then stir in the oatmeal, flour, baking powder and salt. Press 2/3 of the mixture into the bottom of the pan. 

Stir the cream cheese in a bowl until smooth. Add the sweetened condensed milk, vanilla and lemon juice and zest. Stir until smooth. Pour the cream cheese mixture over the crust and carefully spread it out. Add the blueberries on top of the cream cheese layer. Sprinkle the remaining oatmeal crumble on top. Bake for approx. 30 minutes or until the edges and top are golden brown. Let cool completely before cutting into pieces. Store in the refrigerator.



Krämiga Blåbärsrutor


120 g smör, mjukt

1 1/4 dl ljust farinsocker

2 1/4 dl havregryn

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt


Fyllning:

240 g sötad kondenserad mjölk

160 g färskost

1 tsk vaniljextrakt

1 citron, saft och skal

2 dl blåbär


Värm ugnen till 175 C och förbered en 20 cm x 20 xm bakform genom att klä den med bakplåtspapper.

Blanda smör och socker i en skål. Rör sedan ner havregryn, mjöl, bakpulver och salt. Tryck ut 2/3 av blandningen i botten av bakformen.

Rör färskosten i en skål tills den är slät. Tillsätt den sötade kondenserade mjölken, vanilj och citronsaft och skal. Rör tills det är slätt. Häll färskostblandningen över botten och bred försiktigt ut den. Lägg blåbären ovanpå färskostlagret. Strö över resterande deg. Grädda i ca. 30 minuter eller tills kanterna och toppen är gyllenbruna. Låt svalna helt innan du skär i bitar. Förvara i kylen.