Creamy Blueberry Squares
120 g butter, soft
1 1/4 dl light brown sugar
2 1/4 dl oatmeal
2 dl flour
1 tsp baking powder
one pinch of salt
Filling:
240 g sweetened condensed milk
160 g cream cheese
1 tsp vanilla extract
1 lemon, juice and zest
2 dl blueberries
Preheat oven to 175 C and prepare a 20 cm x 20 xm pan by lining with parchment paper.
In a bowl, mix the butter and sugar. Then stir in the oatmeal, flour, baking powder and salt. Press 2/3 of the mixture into the bottom of the pan.
Stir the cream cheese in a bowl until smooth. Add the sweetened condensed milk, vanilla and lemon juice and zest. Stir until smooth. Pour the cream cheese mixture over the crust and carefully spread it out. Add the blueberries on top of the cream cheese layer. Sprinkle the remaining oatmeal crumble on top. Bake for approx. 30 minutes or until the edges and top are golden brown. Let cool completely before cutting into pieces. Store in the refrigerator.
Krämiga Blåbärsrutor
120 g smör, mjukt
1 1/4 dl ljust farinsocker
2 1/4 dl havregryn
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
Fyllning:
240 g sötad kondenserad mjölk
160 g färskost
1 tsk vaniljextrakt
1 citron, saft och skal
2 dl blåbär
Värm ugnen till 175 C och förbered en 20 cm x 20 xm bakform genom att klä den med bakplåtspapper.
Blanda smör och socker i en skål. Rör sedan ner havregryn, mjöl, bakpulver och salt. Tryck ut 2/3 av blandningen i botten av bakformen.
Rör färskosten i en skål tills den är slät. Tillsätt den sötade kondenserade mjölken, vanilj och citronsaft och skal. Rör tills det är slätt. Häll färskostblandningen över botten och bred försiktigt ut den. Lägg blåbären ovanpå färskostlagret. Strö över resterande deg. Grädda i ca. 30 minuter eller tills kanterna och toppen är gyllenbruna. Låt svalna helt innan du skär i bitar. Förvara i kylen.
0 Comments