Syltrutor med smultopping är en favorit och man kan variera dem genom att använda olika syltar. Jag använde en inte så söt sylt, vilket passar bra då själva degen är söt. Denna är god serverad med glass. 

Jam bars with crumb topping are a favorite and you can vary them by using different jams. I used a not-so-sweet jam, which works well since the dough itself is sweet. This is good served with ice cream.


Cherry Jam Crumb Bars


65 g butter, melted

3/4 dl brown sugar

1 dl oats

1 dl flour

1/8 tsp baking powder

one pinch of salt

1/4 tsp vanilla

3/4 dl cherry jam


Preheat oven to 175°C. In a bowl, stir together all ingredients except the jam. Press 3/4 of the mixture firmly into a parchment lined baking pan, 20 cm x 15 cm. Spread the jam onto the crust. Sprinkle the remaining crumble mixture on top and bake for about 20-25 minutes, or until lightly golden on top. Let cool before cutting into bars.



Körsbärssylt Smulrutor


65 g smör, smält

3/4 dl farinsocker

1 dl havregryn

1 dl mjöl

1/8 tsk bakpulver

en nypa salt

1/4 tsk vanilj

3/4 dl körsbärssylt


Värm ugnen till 175°C. I en skål, rör ihop alla ingredienser utom sylten. Tryck ut 3/4 av blandningen i en bakplåtspappersklädd form, 20 cm x 15 cm. Bred ut sylten på botten. Strö över resten av smulblandningen och grädda i ca 20-25 minuter, eller tills den är lätt gyllene ovanpå. Låt svalna innan du skär i bitar.