När körsbären är i säsong är jag glad och äter dem gärna som de är, men bakar förstås också med dem. I denna paj har jag körsbärscurd och färska körsbär. Gott! Servera gärna med vaniljglass. Vad brukar du göra med körsbär?

When the cherries are in season, I'm happy and like to eat them as they are, but of course also bake with them. In this pie I have cherry curd and fresh cherries. Good and serve with vanilla ice cream. What do you usually do with cherries?


Cherry Curd Crumb Pie


Crumble Dough:

3 dl plain flour

1 dl light brown sugar

0.5 tsp baking powder

140 g butter, cold 

1 small egg yolk


Filling:

cherry curd

fresh cherries, chopped


Preheat the oven to 175 C degrees. 

In a bowl stir together the flour, sugar and baking powder. Add the butter and egg yolk and stir until the mixture is crumbly and resembles wet sand. Press about 2/3 of the mixture into the bottom of four small springform pans. Spread a layer of cherry curd on each and top with chopped cherries. Crumble the remaining dough over the filling. Bake in the oven for about 30 minutes. Allow to cool to room temperature.



Körsbärscurd Smulpajer


Smuldeg:

3 dl vetemjöl

1 dl ljust farinsocker

0,5 tsk bakpulver

140 g smör, kallt

1 liten äggula


Fyllning:

körsbärscurd

färska körsbär, hackade


Värm ugnen till 175 C grader. 

I en skål rör ihop mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret och äggulan och rör tills blandningen är smulig och liknar våt sand. Tryck ut cirka 2/3 av blandningen i botten på fyra små formar. Bred på ett lager av körsbärscurden och lägg på hackade körsbär. Smula resten av degen över fyllningen. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter, tills smullagret börjar bli gyllene. Låt svalna till rumstemperatur.