Här har vi en fräsch sommarpaj med färska jordgubbar och vanilj-citronkräm som fyllning. God som sådan, men även god serverad med vaniljglass eller vaniljsås. Ha en bra dag!

Here we have a fresh summer pie with fresh strawberries and vanilla-lemon custard filling. Good as such, but also good served with vanilla ice cream or custard. Have a good day!



Paj med Bär och Vanilj-Citronkräm


100 g smör, rumsvarmt

3 dl vetemjöl

3/4 dl socker

1 ägg

0,5 tsk vaniljpulver

en nypa salt


Fyllning:

vaniljkräm

lemon curd

jordgubbar, skivade


Nyp ihop smör, vetemjöl, socker, ägg, vaniljpulver och salt till en smidig deg. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Blanda vaniljkräm med lemon curd. Kavla ut degen och lägg den i en springform eller i mindre pajformer. Spara lite av degen till topping. Lägg på vanilj-citronfyllningen och skivade jordgubbar. Smula på lite deg. Grädda i 175 C i ca 25-30 minuter. 



Pie with Berries and Vanilla-Lemon Custard


100 g butter, room temperature

3 dl wheat flour

3/4 dl sugar

1 egg

0.5 tsp vanilla powder

a pinch of salt


Filling:

custard

lemon curd

strawberries, sliced


Knead butter, wheat flour, sugar, eggs, vanilla powder and salt into a smooth dough. Leave to rest in the fridge for about 30 minutes. Mix custard with lemon curd. Roll out the dough and place it in a spring form or in smaller pie forms. Save some of the dough for topping. Add the vanilla-lemon filling and sliced strawberries. Crumble on some dough. Bake at 175 C for about 25-30 minutes.