Rabarberkärlek! Jag kan inte få nog :) Det är bara för gott. Jag har gjord än en gång rabarberkmpottoch äter den gärna bara som den är, men också god att äta med yoghurt, glass, plättar... Eller att baka med. Dessa krämiga rutor har en syrlig smak av rabarber och citron. Jag tycker om att äta dessa kylskåpskalla.

Rhubarb love! I can't get enough :) It's just too good. I have once again made rhubarb compote and like to eat it just as it is, but also good to eat with yogurt, ice cream, pancakes... Or to bake with. These creamy squares have a tart taste of rhubarb and lemon. I enjoy eating these refrigerator cold. 


Lemon Custard Rhubarb Squares 


60 g butter, cold

2 dl flour

1 dl sugar

0.5 tsp baking powder

1/8 tsp salt

1 dl quark

0.5 egg

0.5 tsp vanilla extract


Filling:

1.5 dl vanilla custard

2 tbsp lemon curd 

rhubarb compote


Preheat the oven to 175 C. Line a baking tin (20 cm x 15 cm) with parchment paper. In a bowl mix together the butter, sugar and flour to a crumbly mixture. Measure 1 dl of the mixture, and set aside. To the remaining mixture add the baking powder, salt, quark, egg and vanilla extract until combined. Mix until just combined. Spread the cake batter evenly in the prepared pan. To make the filling, stir together vanilla custard and the lemon curd. Pour the mixture over the cake batter and dollop on rhubarb compote. Sprinkle the remaining crumbs over the cake. Bake for 35-40 minutes, or until light golden brown on top. Let cool in the pan.



Citron Rabaraberrutor


60 g smör, kallt

2 dl mjöl

1 dl socker

0,5 tsk bakpulver

1/8 tsk salt

1 dl kvarg

0,5 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt


Fyllning:

1,5 dl vaniljkräm

2 msk lemon curd

rabarberkompott


Värm ugnen till 175 C. Klä en bakform (20 cm x 15 cm) med bakplåtspapper. Blanda ihop smör, socker och mjöl i en skål till en smulig deg. Mät upp 1 dl av blandningen, och ställ åt sidan. I resterande blandning tillsätt bakpulver, salt, kvarg, ägg och vaniljextrakt. Fördela smeten jämnt i den förberedda formen. För att göra fyllningen, rör ihop vaniljkräm och lemon curd.  Häll blandningen över smeten och klicka på rabarberkompott. Strö resterande smulor över kakan. Grädda i 35-40 minuter, eller tills den är ljust gyllenbrun ovanpå. Låt svalna i formen.