Soppa är en maträtt som kan avnjutas året runt. Oavsett om du vill ha en värmande måltid en kall vinterdag eller en lätt och fräsch maträtt under vår- och sommarmånaderna, är soppa alltid ett utmärkt val. Morötter är en bra källa till betakaroten, som omvandlas till vitamin A i kroppen. Vitamin A är viktigt för god syn, ett hälsosamt immunförsvar och hudens hälsa. Kokosmjölk innehåller mycket hälsosamma fetter, vilket kan bidra till att förbättra kolesterolnivåerna. Lök och vitlök är rika på antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper. En soppa som gör gott :)

Soup is a dish that can be enjoyed all year round. Whether you are looking for a comforting meal on a cold winter day or a light and refreshing dish during the spring and summer months, soup is always a great choice. Carrots are a good source of beta-carotene, which is converted into vitamin A in the body. Vitamin A is essential for good vision, a healthy immune system, and skin health. Coconut milk is high in healthy fats, which can help improve cholesterol levels. Onions and garlic are rich in antioxidants and have anti-inflammatory properties. A soup that does good :)


Morot Kokospurésoppa


500 g morötter

1 röd lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk riven ingefära

2 dl röda linser, torkade

4-5 dl vatten

4 dl kokosmjölk 

1 grönsaksbuljongtärning

salt

svartpeppar

persilja


Skala morötterna och skär i tunna skivor. Hacka löken och vitlöken. 

Skala och riv ingefära. Skölj linserna. Värm olja i en kastrull och lägg i lök och vitlök. Stek en stund. Tillsätt, morötter, ingefära, linser, vatten, kokosmjölk och grönsaksbuljongtärning. Koka i 15-20 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Krydda efter smak. Blanda i mera vatten om soppan är för tjock.



Carrot Coconut Puree Soup


500 g carrots

1 red onion

1 clove of garlic

1 tsp grated ginger

2 dl red lentils, dried

4-5 dl water

4 dl coconut milk

1 vegetable stock cube

salt

black pepper

parsley


Peel the carrots and cut into thin slices. Chop the onion and garlic.

Peel and grate the ginger. Rinse the lentils. Heat oil in a saucepan and add onion and garlic. Fry for a while. Add, carrots, ginger, lentils, water, coconut milk and vegetable stock cube. Cook for 15-20 minutes. Blend the soup until smooth with an immersion blender. Season to taste. Mix in more water if the soup is too thick.