Glad påsk! Den här kakan är et måste på påsken, men gärna under andra tider också. Så god, men väldigt mäktig, så en liten bit räcker. Syrlig av citron och söt av kondenserad mjölk. Ha en skön helg!

Happy Easter! This cake is a must at Easter, but preferably at other times as well. So good and sweet, so a little piece is enough. Tart from the lemon and sweet from the condensed milk. Have a nice weekend!

Söta Citronrutor


120 g smör, mjukt

1,5 dl farinsocker

2,5 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

en nypak salt


1 burk sötad kondenserad mjölk

3/4 dl citronsaft

1 msk citronskal


Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och farinsocker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, bakpulver och salt, blanda. Klä en 20 x 20 cm form med bakplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.


Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal. Häll fyllningen på botten. Strö resten av smuldegen överst. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Förvaras i kylen. Citronrutorna smakar bäst när de är kalla. Ta ut citronrutorna ur kylen ca 10 minuter innan servering.



Sweet Lemon Squares


120 g butter, soft

1,5 dl brown sugar

2,5 dl rolled oats

2 dl flour

1 tsp baking powder

one pinch of salt


1 can sweetened condensed milk

3/4 dl lemon juice

1 tbsp lemon zest


Preheat the oven to 175 C degrees. Mix butter and brown sugar until well combined. Stir in flour, rolled oats, baking powder, and salt. Press little more than half of the crumb mixture into the bottom of a lined  20 x 20 cm baking pan.


Mix together condensed milk, lemon juice, and lemon zest. Spread onto the crust. Sprinkle the other half of the crumb mixture on top and bake for 20-25 minutes, or until golden brown. Allow to cool and cut into squares. Store in the fridge. These are good eaten cold. Take from the fridge 10 minutes before serving.