Det här är ingen vanlig apelsinkaka, det här är en kaka med både apelsinskal och apelsinmarmelad i. Har du inte testat, gör det! Kakan blir väldigt saftig och jag gillar att blanda i lite mandelmjöl också som ger kakan en trevlig konsistens. 

This is no ordinary orange cake, this is a cake with both orange zest and orange marmalade in it. If you haven't tried it, do it! The cake turns out very moist and I like to mix in a little almond flour as well, which gives the cake a nice texture.


Orange Marmalade Cake


60 g butter, soft

1 dl brown light sugar

1 large egg

1 dl plain flour

2 tbsp almond meal

3/4 tsp baking powder

3/4 tsp ground ginger

40 g orange marmalade

finely grated zest of 0,5 orange


Preheat the oven to 1750C. Line a baking pan 15cm with baking parchment.

Stir together the butter and sugar fluffy. Add the egg and stir well. Fold in the rest of the ingredients.

Transfer the mixture to the prepared baking pan. Bake for 35-40 minutes until a skewer inserted into the centre comes out clean. You may need to loosely cover the top of the cake with tin foil halfway through baking to prevent it from browning too much. Leave the cake to cool in the pan. 

Top with orange marmalade and orange juice mixed with icing sugar.



Apelsinmarmeladkaka


60 g smör, mjukt

1 dl ljust farinsocker

1 stort ägg

1 dl vetemjöl

2 msk mandelmjöl

3/4 tsk bakpulver

3/4 tsk mald ingefära

40 g apelsinmarmelad

fint rivet skal av 0,5 apelsin


Värm ugnen till 1750C. Klä en ugnsform 15 cm med bakplåtspapper.

Rör ihop smör och socker fluffigt. Tillsätt ägget och rör om väl. Vänd ner resten av ingredienserna.

Häll blandningen i den förberedda bakformen. Grädda i 35-40 minuter. Du kan behöva täcka toppen av kakan löst med folie halvvägs genom gräddningen för att förhindra att den blir för brun. Låt kakan svalna i formen. Toppa med apelsinmarmelad och apelsinjuice blandat med florsocker.