En enkel kaka men med mycket smak. Citron och hallon är en fin kombo. Jag rensade i kylen och hittade öppna burkar av sylt och lemoncurd. Så ja, varför inte baka en god kaka. Servera den med t.ex. vispgrädde.

A simple cake but with a lot of flavor. Lemon and raspberry is a nice combo. I cleaned out the fridge and found open jars of jam and lemon curd. So, why not bake a good cake. Serve it with e.g. whipped cream.

 

Lemon Curd & Jam Squares


60 g butter, softened

0.5 dl light brown sugar

1 large egg

1 1/4 dl all-purpose flour

0.5 tsp baking powder

0.5 tsp vanilla extract

one pinch of salt

1 tbsp lemon curd

1 tbsp raspberry jam 


Preheat oven to 175 C degrees. Line a small baking pan with parchment paper. 

In a bowl, stir butter and sugar together until creamy. Add the egg and stir until smooth. Stir in the flour, baking powder, vanilla and salt, until smooth. Pour the batter into the prepared pan. Top with lemon curd and jam and make swirls with a fork. Bake for approx. 20 minutes until the cake is golden brown. Let the cake cool completely. 



Lemon Curd & Syltrutor


60 g smör, mjukt

0,5 dl ljust farinsocker

1 stort ägg

1 1/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljextrakt

en nypa salt

1 msk lemon curd

1 msk hallonsylt


Värm ugnen till 175 C grader. Klä en liten fyrkantig bakform med bakplåtspapper.

I en skål, rör ihop mjukt smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt ägget och rör tills det är slätt. Blanda ner mjöl, bakpulver, vaniljextrakt och salt tills smeten är slät. Häll smeten i den förberedda formen. Toppa med lemon curd och sylt, rör runt med en gaffel. Grädda kakan i ca 20 minuter tills kakan är gyllenbrun. Låt kakan svalna helt.