Jag bakar vanligen kanelbullor, men nu på senaste tid har jag blivit förtjust i kardemummabullor. Det bästa är om man har nymortlade kardemummakärnor i degen, då får man mycket mer smak. Men det är förstås inget måste. Efter att bullorna gräddats penslade jag dem med smält smör och toppade med mald kardemumma blandat med strösocker. Så goda! 

I usually bake cinnamon buns, but lately I've become fond of cardamom buns. The best is if you have freshly ground cardamom seeds in the dough, then you get a lot of flavor. But of course it is not a must. After the buns were baked, I brushed them with melted butter and topped with ground cardamom mixed with castor sugar. So good!


Kardemummabullar


7-9 dl vetemjöl

1 dl ljust farinsocker

1 tsk salt

1,5 tsk kardemumma

100 g rumsvarmt smör

1 påse torrjäst (11g)

3 dl mjölk (43°)


Fyllning:

120 g smör, rumsvarmt

1 dl ljust farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1,5 msk malen kardemumma

1 tsk majsstärkelse


Blanda vetemjöl, farinsocker, salt, kardemumma, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg. Låt jäsa i 45 minuter. 


Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.


Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. 

Bred ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Ta en remsa och vira runt fingrarna. Avsluta med att vika in kanten av remsan under bullen. 

Pensla bullarna med ägg. Grädda i 200 grader C mitt i ugnen, ca 15-20 minuter. Pensla de varma bullorna med smält smör och strö på kardemumma blandat med socker. 



Cardamom Buns


7-9 dl wheat flour

1 dl light brown sugar

1 tsp salt

1.5 tsp cardamom 

100 g butter, room temperature

1 sachet of dry yeast (11g)

3 dl milk (43°)


Filling:

120 g butter, room temperature

1 dl light brown sugar

1 tsp vanilla sugar

1.5 tbsp ground cardamom

1 tsp cornstarch


Mix wheat flour, brown sugar, salt, cardamom, butter and yeast in a food processor. Process it to a crumbly mixture. Add the milk and work together into a dough. Leave to rise for 45 minutes.


Mix all the ingredients for the filling into a smooth and spreadable mixture.


Put the dough onto a floured work surface and roll it into a rectangle.

Spread the filling over the entire rectangle and then fold it in half along the long side. Roll a little lightly so that you get an even rectangle without air bubbles. Cut 1 cm thin strips along the short side of the folded rectangle. Take a strip and wrap around your fingers. Finish by folding the edge of the strip under the bun.

Brush the buns with egg. Bake at 200 degrees C in the middle of the oven, about 15-20 minutes. Brush the warm buns with melted butter and sprinkle on cardamom mixed with sugar.