En paj med en fyllning av vaniljkräm smaksatt med apelsinskal. Då själva pajskalet inte är så söt, kan man låta fyllningen stå för det söta. En paj som denna kan även fyllas med bär, sylt, choklad... Endast fantasin sätter gränser. 

A pie with a filling of custard flavored with orange zest. As the pie shell itself is not that sweet, you can let the filling be more sweet. A pie like this can also be filled with berries, jam, chocolate... Only the imagination sets limits.


Vanilj-Apelsinpaj


Pajdeg:

60 g smör kallt

1,5-1 3/4 dl vetemjöl

1 msk florsocker

en nypa salt

1-1,5 msk vatten


Fyllning: 

vaniljkräm

0,5 apelsin, skal


Blanda smör, mjöl, florsocker, salt och vatten ihop till en deg. Knåda inte degen. Slå in degen i plast och låt stå i kylen i minst 20 minuter. 

Kavla ut hälften av degen med lite mjöl eller tryck ut den med händerna direkt i en pajform. Nagga botten av pajdegen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca. 10 minuter i 175 C. Fyll pajskalet med vaniljkrämen som blandats med apelsinskal. Kavla resterande deg och lägg på vaniljkrämen. Grädda i 175 C i ca 30 minuter. 



Vanilla-Orange Pie


Pie dough:

60 g cold butter

1.5-1 3/4 dl wheat flour

1 tablespoon icing sugar

a pinch of salt

1-1.5 tbsp water


Filling:

1 1/4 dl custard

0.5 orange, zest


Mix butter, flour, icing sugar, salt and water together to form a dough. Do not knead the dough. Wrap the dough in plastic and leave in the fridge for at least 20 minutes.

Roll out half of the dough with a little flour or press it with your hands directly into a pie tin. Prick the bottom of the pie dough with a fork. Pre-bake the pie crust for approx. 10 minutes at 175 C. Fill the pie crust with the custard, that is mixed with orange zest. Roll out the remaining dough and put it on the custard. Bake at 175 C for about 30 minutes.