Glad första Advent! Tiden går väldigt fort och nu lider det redan mot jul! Jag hoppas att du njuter av dagarna innan själva julafton också, för plötsligt är det julafton :). Det finns mycket gott att äta runt jul och jag tycker att dessa kex är en bra start att inleda julfirandet. De är så där ljuvligt mjuksega och har en god smak av pepparkaka. 

Happy first Advent! Time goes by very quickly and now it's already getting close to Christmas! I hope you're enjoying the days before Christmas Eve itself too, because suddenly it's Christmas Eve :). There is a lot to eat around Christmas and I think these cookies are a great way to start the Christmas celebrations. They are so deliciously soft and chewy and have a good gingerbread taste.


Gingerbread Cookies with White Chocolate 

7 pcs


50 g butter, soft

0.5 dl light brown sugar

3/4 tbsp dark syrup

1 small egg (or 0.5 egg)

1 3/4 dl wheat flour

1 tsp gingerbread spice / speculaas spice

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 dl chocolate chips, optional


Preheat the oven to 175°C. Line a baking tray with baking paper. Mix the butter, sugar and syrup together. Add the egg and mix well. Add flour, gingerbread spice, baking powder and salt. Then gently fold through the chocolate. With an ice cream scoop or a spoon make balls onto the baking tray. Bake for around 12-15 minutes.



Pepparkakscookies med Vit Choklad

7 st


50 g smör, mjukt

0,5 dl ljust farinsocker

3/4 msk mörk sirap

1 litet ägg (eller 0,5 ägg)

1 3/4 dl vetemjöl

1 tsk pepparkakskrydda

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 dl vita chokladknappar, valbart


Värm ugnen till 175°C. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Blanda ihop smör, socker och sirap. Tillsätt ägget och blanda väl. Tillsätt mjöl, pepparkakskrydda, bakpulver och salt. Blanda sedan försiktigt i chokladen. Gör bollar på plåten med en glasskopa eller en sked. Grädda i ca 12-15 minuter.