De här påminner om en paj som jag växt upp med och som heter gräddfilstårta. Den bakades flitigt året runt och bjöds ofta på kalas. Denna blir snäppet godare då den även har en smultopping. 

These are reminiscent of a pie I grew up with and it's called sour cream cake. It was baked diligently all year round and was often served at parties. This is slightly tastier as it also has a crumb topping.


Blueberry Yogurt Crumb Bars


Crust & Topping

1.5 dl all-purpose flour

3/4 dl light brown sugar

one pinch of salt

65 g cold butter, cubed 


Filling

1 small egg

3/4 dl light brown sugar

2 tbsp all-purpose flour

0.5 dl Greek yogurt

0.5 tsp vanilla extract

one pinch of salt

1 dl fresh blueberries


Line a baking pan, 20 cm x 12 cm, with parchment paper. Preheat the oven to 175 C degrees.

Put flour, sugar, salt and butter in a bowl, rub with your fingers until combined and crumbly. Take 1 dl of the mixture and set aside. 

Take remaining mixture and firmly press into the baking dish, covering the bottom. For the filling stir together egg, sugar, flour, yogurt, vanilla, and salt. Then add the blueberries. Pour the filling over the crust and sprinkle with remaining crumb mixture. Bake for about 40 minutes or until top is lightly browned. Let cool before serving.



Blåbär-Yoghurt Smulrutor


Deg

1,5 dl vetemjöl

3/4 dl ljust farinsocker

en nypa salt

65 g kallt smör i tärningar


Fyllning

1 litet ägg

3/4 dl ljust farinsocker

2 msk vetemjöl

0,5 dl grekisk yoghurt

0,5 tsk vaniljextrakt

en nypa salt

1 dl färska blåbär


Klä en bakform, 20 cm x 12 cm, med bakplåtspapper. Värm ugnen till 175 C grader.

Lägg mjöl, socker, salt och smör i en skål, gnugga med fingrarna tills det är blandat och smuligt. Ta 1 dl av blandningen och ställ åt sidan.

Ta resterande blandning och tryck i botten på bakformen. Rör ihop ägg, socker, mjöl, yoghurt, vanilj och salt till fyllningen. Tillsätt sedan blåbären. Häll fyllningen över botten och strö över resterande smulblandning. Grädda i ca 40 minuter eller tills toppen är lätt gyllene. Låt svalna innan servering.