Blueberry Yogurt Crumb Bars
Crust & Topping
1.5 dl all-purpose flour
3/4 dl light brown sugar
one pinch of salt
65 g cold butter, cubed
Filling
1 small egg
3/4 dl light brown sugar
2 tbsp all-purpose flour
0.5 dl Greek yogurt
0.5 tsp vanilla extract
one pinch of salt
1 dl fresh blueberries
Line a baking pan, 20 cm x 12 cm, with parchment paper. Preheat the oven to 175 C degrees.
Put flour, sugar, salt and butter in a bowl, rub with your fingers until combined and crumbly. Take 1 dl of the mixture and set aside.
Take remaining mixture and firmly press into the baking dish, covering the bottom. For the filling stir together egg, sugar, flour, yogurt, vanilla, and salt. Then add the blueberries. Pour the filling over the crust and sprinkle with remaining crumb mixture. Bake for about 40 minutes or until top is lightly browned. Let cool before serving.
Blåbär-Yoghurt Smulrutor
Deg
1,5 dl vetemjöl
3/4 dl ljust farinsocker
en nypa salt
65 g kallt smör i tärningar
Fyllning
1 litet ägg
3/4 dl ljust farinsocker
2 msk vetemjöl
0,5 dl grekisk yoghurt
0,5 tsk vaniljextrakt
en nypa salt
1 dl färska blåbär
Klä en bakform, 20 cm x 12 cm, med bakplåtspapper. Värm ugnen till 175 C grader.
Lägg mjöl, socker, salt och smör i en skål, gnugga med fingrarna tills det är blandat och smuligt. Ta 1 dl av blandningen och ställ åt sidan.
Ta resterande blandning och tryck i botten på bakformen. Rör ihop ägg, socker, mjöl, yoghurt, vanilj och salt till fyllningen. Tillsätt sedan blåbären. Häll fyllningen över botten och strö över resterande smulblandning. Grädda i ca 40 minuter eller tills toppen är lätt gyllene. Låt svalna innan servering.
2 Comments
Det måste nog vara gott💙🫐Ha en fin veckoslut Katarina
ReplyDeleteTack Jael och detsamma till dig!
Delete