Smuldeg på muffins och pajer är en klassiker och en stor favorit. Men varför inte ha smuldeg på cookies? Ja!! Det blev så lyckat, nästan som att äta blåbärssmuldegsmuffins, men i kakform :) Så goda! Jag rekommenderar att testa :) 

Crumb dough on muffins and pies is a classic and a big favourite. But why not put crumb dough on cookies? Yes!! It turned out so well, almost like eating blueberry crumb muffins, but in a cookie form :) So delicious! I recommend to try :)



Blueberry Lemon Crumb Cookies


60 g butter

1 1/4 dl light brown sugar

1 small egg

0.5 tsp vanilla extract

2 dl wheat flour

0.5 tbsp corn starch

1/4 tsp baking powder

1/8 tsp baking soda

one pinch of salt

0.5-3/4 dl fresh blueberries

0.5-1 tbsp lemon curd


Crumb Dough:

20 g butter

2 tbsp light brown sugar

3 tbsp flour

one pinch of salt

one pinch of cinnamon


Preheat the oven to 175 C. Line a baking sheet with parchment paper and set aside.

Stir together the butter and sugar until creamy. Add the egg, vanilla extract, mix until smooth. Mix in the flour, corn starch, baking powder, baking soda, and salt. Gently fold in the blueberries. Scoop out 10 cookie dough balls, place them on the baking sheet. Drop small dollops of lemon curd onto the cookies and and then top with the crumb dough. Bake in the oven for 15-20 minutes or until golden brown. Let the cookies cool completely.



Blåbär Citron Cookies med Smuldeg


60 g smör

1 1/4 dl ljust farinsocker

1 litet ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

2 dl vetemjöl

0,5 msk majsstärkelse

1/4 tsk bakpulver

1/8 tsk bikarbonat

en nypa salt

0,5-3/4 dl färska blåbär

0,5-1 msk lemon curd


Smuldeg:

20 g smör

2 msk ljust farinsocker

3 msk mjöl

en nypa salt

en nypa kanel


Värm ugnen till 175 C. Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

Rör ihop smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt ägget, vaniljextraktet, blanda tills det är slätt. Blanda i mjöl, majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat och salt. Vänd försiktigt ner blåbären. Skopa ut 10 kakdegsbollar och lägg dem på plåten. Lägg små kluttar av lemon curd på kakorna och toppa sedan med smuldegen. Grädda i ugnen i 15-20 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna helt.