Raspberry Custard Crumb Cake
Crumble Dough:
3 dl plain flour
1 dl light brown sugar
0.5 tsp baking powder
140 g butter, cold
1 small egg yolk
Filling:
2 dl thick custard
fresh raspberries
Heat the oven to 175 C degrees. Line a 20 cm baking dish with baking paper. In a bowl, mix flour, sugar and baking powder. Add the butter and egg yolk and stir until the mixture is crumbly and resembles wet sand. Press about 2/3 of the mixture into the bottom of the prepared baking dish. Spread the custard on the crust and top with raspberries over the entire custard. Crumble the remaining dough on top. Bake in the oven for about 30 minutes, until the crumb layer starts to turn golden. Allow to cool to room temperature.
Hallon Vaniljkrämssmulkaka
Smuldeg:
3 dl vetemjöl
1 dl ljust farinsocker
0,5 tsk bakpulver
140 g smör, kallt
1 liten äggula
fyllning:
2 dl tjock vaniljkräm
färska hallon
Värm ugnen till 175 C grader. Klä en 20 cm bakform med bakplåtspapper. I en skål rör ihop mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret och äggulan och rör tills blandningen är smulig och liknar våt sand. Tryck ut cirka 2/3 av blandningen i botten av den förberedda bakformen. Häll på vaniljkräm och toppa med hallon över hela krämen. Smula resten av degen över. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter, tills smullagret börjar bli gyllene. Låt svalna till rumstemperatur.
0 Comments