En mycket saftig och god kaka med smak av kardemumma och kanel. Jag tycker att kardemumma och kanel är så goda ihop. Och att servera denna kaka tillsammans med vaniljglass är väldigt lyckat!

A very moist and tasty cake flavoured with cardamom and cinnamon. I think cardamom and cinnamon are so good together. And serving this cake together with vanilla ice cream is very successful!


Cardamom & Cinnamon Cake


50 g butter, melted

3/4 dl granulated sugar

1 large egg

1 dl sour cream

0.5 tsp vanilla extract

1.5 dl all purpose flour

1 tsp cinnamon 

0.5 tsp baking powder

1/8 tsp baking soda

one pinch of salt


powdered sugar


Preheat oven to 175 C. Line a 20 x 20 cm baking pan with parchment paper. 

In a bowl stir the butter and sugar until fluffy. Add the egg and stir well. Then add the sour cream and vanilla. Fold in the flour, cinnamon,  baking powder, baking soda and salt until evenly incorporated. Don't over mix at this point. Turn the batter into the prepared pan and bake for 25-30 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out without wet batter. Let the cake cool and then sift on powdered sugar over the surface.



Kardemumma & Kanelkaka


50 g smör, smält

3/4 dl strösocker

1 stort ägg

1 dl gräddfil

0,5 tsk vaniljextrakt

1,5 dl vetemjöl

1 tsk kanel

0,5 tsk bakpulver

1/8 tsk bikarbonat

en nypa salt


florsocker


Värm ugnen till 175 C. Klä en ugnsform 20 x 20 cm med bakplåtspapper.

I en skål blanda smör och socker tills det är fluffigt. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt sedan gräddfilen och vaniljen. Vänd ner mjöl, kanel, bakpulver, bikarbonat och salt tills det är jämnt blandat. Blanda inte för mycket vid det här laget. Vänd smeten i den förberedda formen och grädda i 25-30 minuter, eller tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut torr. Låt kakan svalna och sikta sedan på florsocker.