En krämigt fräsch ostkaka med smak av blåbär och citron. Jag tycker att den är godast då den fått stå över natten i kylskåpet. Då hinner smakerna sätta sig. Servera en bit med t.ex. vispad grädde och blåbär.

A creamy fresh cheesecake with a taste of blueberries and lemon. I think it tastes best the following day after several hours in the fridge. Then the flavors have time to settle. Serve a piece with e.g. whipped cream and blueberries.


Blåbär-Citron Cheesecake


Botten:

50 smör, smält

1 1/4 dl mjöl

1 1/4 dl havregryn

2 tbsp ljust farinsocker

en nypa salt


Fyllning:

150 g Philadelphiaost

50 g kvarg

3/4 dl socker

1 ägg

0,5 citron, skal & saft

1,5 dl blåbär


Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda alla ingredienser till botten till en smulig deg. Tryck 2/3 av degen i en rund bakform (15 cm) klädd med bakplåtspapper. Förgrädda i 175 C i 10 minuter.


Blanda samman allt till fyllningen tills de blir en slät smet. Häll ner i formen och strö på resterande smuldeg. Grädda i ugnen i ca 50-60 minuter. Låt svalna helt och ställ sedan in i kylen. 



Blueberry-Lemon Cheesecake


Crust:

50 butter, melted

1 1/4 dl flour

1 1/4 dl oatmeal

2 tbsp light brown sugar

a pinch of salt


Filling:

150 g Philadelphia cheese

50 g quark

3/4 dl sugar

1 egg

0.5 lemon, zest & juice

1.5 dl blueberries


Heat the oven to 175 C degrees. Mix all the ingredients for the crust into a crumbly dough. Press 2/3 of the dough into a round baking tin (15 cm) lined with parchment paper. Pre-bake for 10 minutes.


Mix everything for the filling to a smooth batter. Pour into the tin and sprinkle on the remaining crust dough. Bake in the oven for about 50-60 minutes. Allow to cool completely and then put in the fridge.