Mjuka kex med smak av blåbär och citron. Visst är blåbär och citron en klassisk smakkombo? Kexen får en mjuk och krämig konsistens då de innehåller färskost. Har du bakat cookies med färskost i smeten? Jag dekorerade dem med en glasyr gjord på florsocker och citronsaft.

Soft cookies with a taste of blueberries and lemon. Surely blueberries and lemon are a classic flavor combo? The cookies have a soft and creamy texture as they contain cream cheese. Have you baked cookies with cream cheese in the batter? I decorated them with a glaze made of icing sugar and lemon juice.


Blueberry Cream Cheese Cookies


55 g butter, softened

50 g cream cheese, softened

1 1/4 dl granulated sugar

1 small egg

0.5 tbsp lemon juice

1 tsp lemon zest

2.5 dl wheat flour

1 tsp cornstarch

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

1.5 dl blueberries


aPreheat oven to 175°C. Line a baking sheet with parchment paper. Stir together sugar, butter, and cream cheese until fluffy. Add egg, lemon juice and zest. Stir until combined. Then add the flour, cornstarch, baking powder and salt. Gently fold in blueberries.

Using a cookie scoop, scoop dough onto prepared baking sheet. Bake until cookies are set and edges turn lightly golden, 15-20 minutes. Let cool. Decorate with a glaze made of powdered sugar and lemon juice.



Blåbär-Färskostkex


55 g smör, mjukt

50 g färskost, mjukt

1 1/4 dl strösocker

1 litet ägg

0,5 msk citronsaft

1 tsk citronskal

2,5 dl vetemjöl

1 tsk maizena

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

1,5 dl blåbär


Värm ugnen till 175°C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop socker, smör och färskost tills det är fluffigt. Tillsätt ägg, citronsaft och skal. Rör om tills det blandas. Tillsätt sedan mjöl, maizena, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner blåbären. Använd en kakskopa och ös upp degen på bakplåten. Grädda tills kakorna stelnat och kanterna blir lätt gyllene, 15-20 minuter. Låt svalna. Dekorera med en glasyr gjord av florsocker och citronsaft.